Japonci dnes v Unhošti začali

1. listopad 2004

Japonská společnost Toyo Radiator dnes zahájila stavbu nového závodu v Unhošti na Kladensku. Firma do své první továrny v Česku investuje zhruba 250 milionů korun a během prvních dvou let v závodě na výrobu klimatizací najde práci asi 150 lidí. "S výrobou bychom chtěli začít již v květnu příštího roku," řekl novinářům prezident Toyo Radiator Soichiro Miyazaki.

Podle něj se firma zpočátku zaměří spíše na výrobu klimatizačních jednotek do rodinných domů. Během několika let však japonští investoři počítají s postupným zavedením výroby klimatizací do automobilů. "Unhošť má pro nás velmi výhodnou polohu. Mezinárodní letiště je blízko a nedaleko je i náš odběratel, plzeňská firma Daikin," uvedl Miyazaki. Nejen strategická poloha ale hrála velkou roli při výběru průmyslové zóny v Unhošti. Miyazaki předpokládá, že firma v okolí Kladna nalezne bez problémů dostatek kvalifikovaných zaměstnanců. Spoléhá tak na zkušenosti dalších japonských investorů, kteří na Kladensko přišli v minulých letech. "Chceme spolupracovat i s místním úřadem práce, který nám jistě s výběrem zaměstnanců pomůže," řekl prezident Toyo Radiator a upozornil, že první pracovníci zamíří již v lednu na speciální školení do Japonska. Toyo Radiator je již pátou japonskou firmou, která investuje v okolí největšího středočeského města Kladna. První japonskou firmou, která přenesla výrobní aktivity na Kladensko, byla v letech 1998 až 1999 Showa Aluminium Corporation. U Kladna postavila závod na výrobu automobilových komponentů za 28 milionů USD (756 mil.Kč) a zaměstnala přes 200 pracovníků.

V roce 2000 ji následovala Mitsubishi Electric, jež u Slaného na Kladensku investovala do závodu na výrobu startérů a alternátorů 32 milionů USD (896 mil. Kč). Závod zaměstnává 270 pracovníků. Táž firma spolu s japonskou Koyo Seiko postavila před loni ve Slaném i další halu na výrobu řídicích jednotek k posilovačům řízení. Vytvořila tak dalších 120 pracovních míst. V roce 2003 postavila svůj závod v Unhošti Furukawa Electric.

Spustit audio