Japonský salát s klíčky

V babských radách zazněl i recept na asijskou inspiraci toho, jak naklíčená semínka využít v kuchyni, nejlépe tak, aby to členům vaší rodiny chutnalo.

Připravte si s námi japonský salát s klíčky. Množství si upravte podle vlastní potřeby.

Postup:

  1. V rendlíku svařte trochu octa, cukru a soli a poté vmíchejte i rajčatový protlak. Vše krátce povařte a nechte chladnout.
  2. Na závěr do dresinku zašlehejte trochu dýňového nebo sezamového oleje.
  3. Emulze by měla mít výraznou sladkokyselou chuť.
  4. Naklíčené luštěniny (zelená sója nebo fazolky mungo jsou ideální) důkladně propláchněte proudem studené vody a nechte okapat.
  5. Tvrdý sýr nakrájejte na drobné kostičky.
  6. Vše zlehka vmíchejte do připraveného rajčatového dresinku a nechte vychladit.
  7. Zásadní součást tohoto salátu připravíte z rýžových nudlí.
  8. Ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje, nejlépe v rendlíku smažte postupně suché rýžové nudle.
  9. Pokud budete mít správně rozpálený olej, jde to ráz na ráz.
  10. Během dvou, tří vteřin se nudle opečou a zkroutí.
  11. Plochým sítkem je hned z oleje vyjměte a pokládejte na papírové utěrky.
  12. Smažené nudle se do salátu vmíchají těsně před jeho konzumací.

Jaké mají klíčky zdravotní bonusy?

  • výrazně zlepšují trávení.
  • pomáhají k detoxikaci organismu
  • zvyšují imunitu
  • preventivně působí proti běžnému nachlazení a chřipkám
  • mohou pomoci při onemocnění cukrovkou nebo onemocnění cév

Související

  • Srolované karbenátky

    Srolované karbenátky, to je název úterního receptu Apetýtu. Že netušíte o jaké jídlo se jedná?

  • Božské šunkofleky

    Ať už je milujete, nebo ne, šunkofleky s uzeným masem jsou zkrátka snadná pochoutka z jednoho hrnce nebo pekáče.

  • Špagety s tofu omáčkou

    Máme za sebou dny hojnosti a tak vám možná přijde vhod tip na něco lehkého. Do Apetýtu jsme vybrali recept na špagety s tofu omáčkou.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

klasika.jpg

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?