Jarmila Beranová ve své intuitivní tvorbě propojuje výtvarné a literární cítění. Je také čtecí babička

29. prosinec 2023

Na začátku byla intuitivní kresba pro radost. Po té každý obraz zrodil také báseň, kde se slova propojila s barvam. Z původně propagační výtvarnice se nakonec stala spisovatelka, malířka, lektorka i čtecí babička, která dětem ráda čte své vlastní pohádky propojené s obrazy. Paní Jarmila Beranová umí svou radost ze života předávat slovy i barvou.

Paní Jarmila Beranová svou tvůrčí životní cestu začínala jako propagační výtvarnice. Absolvovala Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze. Po roce 1989 se osamostatnila a navrhovala propagační materiály nově vznikajícím firmám. Zároveň ale po celý život kreslila intuitivní obrazy, které postupně začala doplňovat texty a básničkami.

Po několikaletém studiu přírodního léčení a psychoterapie nakonec založila i svou vlastní společnost Pastelový svět, kde se věnuje relaxačním a harmonizačním projektům pro rodiny s dětmi. Před 20 lety vyšla její první kniha Barevné pohádky pro děti a od té doby začala jedinečným způsobem propojovat vlastní tvorbu výtvarnou s literární.

Jamila Beranová v  pohádkovém tvoření s děmi z MŠ

Ráda dětem pohádky čte

Už pět let ve volném čase čte pohádky dětem v mateřských školkách jako oblíbená „čtecí babička“ v rámci mezigeneračního programu PŘEČTI.

Dětem čte nejen pohádky vlastní, ale vybírá jim také nejkrásnější staré klasické pohádky například K.J. Erbena a Boženy Němcové nebo dětem čte z knih Eduarda Petišky. Nejvíce se jí na této práci líbí, že s dětmi zaváže osobní kontakt a předává jim své zkušenosti.

Pastelový svět na papíru i kolem nás

Jedno z posledních děl paní Jarmily Beranové, autorský kalendář s poselstvím na rok 2024

Nejvíce se ale ve volném čase věnuje svým vlastním projektům pod hlavičkou své společnosti Pastelový svět, kde se věnuje relaxaci a harmonizaci se zaměřením na rodiny s dětmi. Ostatně nejraději maluje právě pastelkami způsobem spirituální intuitivní kresby.

Malování a kreslení jí přitahovalo už od dětství. Postupně si vytvořila svůj vlastní styl vyjádření pocitů a nálad s výrazným energetickým cítěním, které ze svých obrazů začala přenášet i slovy. Verbální i výtvarný projev se totiž velmi dobře doplňuje a postupně se z intuitivních obrazů „s básničkou“ začaly rodit i pohádky a další autorské knihy. Ačkoliv je původní profesí propagační výtvarnice, její tvorbu v posledních dvaceti letech ovlivnil i zájem o ezoterní vědy, psychologii a alternativní medicínu. Po několikaletém studiu přírodního léčení a psychoterapie její výtvarná činnost postupně získala i hlubší význam a nový rozměr.

Za své mluví originální tvorba Jarmily Beranové

První kniha Barevné pohádky byla vydána v roce 2003 a byla věnována nejmenším dětem. Postupně se ale první „barevné pohádky“ dále rozšiřují o další vydání. Nejnovější jsou Barevné pohádky - O andílkovi, který kresli Zemi - O zatoulané hvězdičce a další.

Její tvorba je ale také pro dospělé, i když jinak laděná – například kniha o automatické kresbě - Láska skrze Poznání aneb o kreslením Dávání, kniha Moudré vzpomínání nebo terapeutická dvoj CD k automatické kresbě. V portfoliu děl Jarmily Beranové ale najdeme také hravé výkladové mandalové pexeso, autorské pohlednice, harmonizační špendlíky - placky, čakrové biorezonátory, či kalendáře. Svá díla představuje na výstavách, veletrzích, autorských čteních, ve vybraných prodejnách, či na svých přednáškách a seminářích.

Spustit audio