Jaroslav Němeček slaví osmdesátiny. A dál kreslí příběhy Myšpulína, Bobíka, Pindi a Fifinky

20. únor 2024

Jaroslav Němeček, autor oblíbených komiksových postaviček Myšpulína, Pindi, Bobíka a Fifinky, slaví 80. narozeniny. Kreslená dobrodružství party kamarádů z Třeskoprsk vycházejí už pětapadesát let a vyrostlo s nimi několik generací. Nejen kvůli tomu připravila radnice Prahy 12 výstavu věnovanou Čtyřlístku, ale i jeho autorovi - Jaroslavu Němečkovi.

„Ráno v osm vstanu a už v devět začínám kreslit. Kolem půl jedenácté se jdu podívat do práce, jak to tam dámy všechno řídí. Popovídám si s nimi a pak zase odpoledne kreslím,“ popisuje Jaroslav Němeček na radnici v pražských Modřanech, jak vypadá jeho běžný pracovní den.

Postavičky kocoura Myšpulína, prasátka Bobíka, zajíčka Pindi a psí slečny Fifinky se v časopise dočkaly již 750 pokračování. První díl vyšel 15. května 1969. Nyní vznikají díly 751 a 752, které se objeví v podobě dvojčísla.

Většina příběhů Fifinky, Bobíka, Myšpulína a Pindi se odehrává v Doksech a okolí. Jejich autor ale vyrůstal právě v Modřanech. „Jsme odsud. Měl jsem a mám tu spoustu kamarádů, nakonec i druhou rodinu. Jsem proto strašně rád, že se výstava zrealizovala tady.“

Jaroslav Němeček 80 let, Čtyřlístek 55 let - výstava Čtyřlístkománie

Jaroslav Němeček vystudoval obor propagační grafika na Střední uměleckoprůmyslové škole v Praze. Kreslení se věnuje od dětství.

Podle manželky Lucie Němečkové to dokládají i rodinné fotografie. „Jeho tatínek byl fotograf a maminka taková velice inspirativní dáma. Pořád Jarouškovi nosila hříbečky, jablíčka. A Jaroušek, protože už to měl v sobě od Pána Boha, tak kreslil už jako malinký pětiletý chlapeček a plazil přitom jazýček,“ říká s úsměvem paní Němečková.

První číslo Čtyřlístku vytvořil Němeček v roce 1969 společně se svou manželkou Lucií na jejich chalupě u Doks na Českolipsku. Náklad 30.000 kusů byl rozebrán, a tak pokračovali dalšími díly. Od sedmého dílu příběhy začala psát Ljuba Štíplová, která zemřela v roce 2009. Po roce 1990 příběhy psali i další spolupracovníci. Z jejich námětů vybírají ty nejlepší. V sešitech vycházejí vedle Čtyřlístku i další kreslené příběhy. A letos poprvé se kamarádi z Třeskoprsk dostali také do Večerníčku.

A kreslit Jaroslav Němeček nepřestává ani ve svých osmdesáti letech. Tvrdí sice, že právě odpočívá, ale jeho žena to uvádí na pravou míru. „Manžel dokreslil dalších šest příběhů do Večerníčku, protože těch prvních sedm se právě teď promítá. No a jinak kreslí pořád Čtyřlístek.“

Jaroslav Němeček 80 let, Čtyřlístek 55 let - výstava Čtyřlístkománie

A právě kresby, které sloužily pro rozpohybování postav do Večerníčku, si lidé mohou prohlédnout na výstavě Čtyřlístkománie. Výstava věnovaná Čtyřlístku a Jaroslavu Němečkovi bude trvat ve vestibulu modřanské radnice až do šestého března.

Jaroslav Němeček 80 let, Čtyřlístek 55 let - výstava Čtyřlístkománie

Čtyřlístek vychází od roku 1969, čtou ho hlavně děti, ale vrací se k němu i dospělí, například Petra Plecitá z Prahy 4. „Já si vzpomínám, že mám určitě číslo 77, nějaká starší čísla, která jsou bez obálek i spoustu letních speciálů. Jsem velká fanynka.“

A jak se výstava líbí sedmiletému Damienovi, a které postavy ze Čtyřlístku má nejraději? To si můžete poslechnout v reportáži Markéty Janovské.

autoři: Markéta Janovská , JMys
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.