Jídelní a lůžkové vozy na železnici slaví šedesátileté výročí

24. duben 2019
Dopolední host

Historii i současnost stravování ve vlacích nám přiblížil generální ředitel společnosti JLV, a.s. Bohumír Bárta, který v tomto oboru pracuje již čtyřicet pět let.

Rozdíly mezi způsobem přípravy a sortimentu jídla ve vlacích dříve a dnes zná Bohumír Bárta velmi dobře. Ve společnosti Jídelní a lůžkové vozy začínal totiž už v roce 1974, a to jako řidič akumulátorového vozíku, kterým přivážel do jídelních vozů například sudy s pivem. Poté pracoval jako stevard a nakonec přešel do administrativy společnosti. Od roku 1995 je jejím generálním ředitelem.

Do přípravy jídel se zapojují zapojují i mladí kuchaři

„Když jsem v oboru začínal, vařilo se ve vlakové kuchyni na sporáku, v kterém se topilo uhlím. A k chlazení jsme používali bloky přírodního ledu“, vzpomíná Bohumír Bárta. „Dnes máme díky moderním technologiím řadu jídel už předpřipravených a snažíme se co nejvíce vyhovět současným trendům chutné a zdravé výživy“.

Nové pokrmy v nabídce připravují ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky a zapojují i mladé kuchaře. „Jedním z nich je například Vojtěch Petržela, který u nás sklidil velký úspěch se svým soutěžním receptem na telecí bourguignon s opečenými škubánky,“ dodává Bohumír Bárta.

Telecí bourguignon podávaný s opečenými škubánky

Jídelní lístek společnosti JLV je opravdu pestrý. Rozhodně si v něm vybere každý a jídla jsou cenově dostupná pro všechny. Moto společnosti „S námi cesta chutná“ tedy skutečně platí.

Pokud vás zajímá historie vlakového stravování, poslechněte si záznam celého rozhovoru. A příznivci železnice, historie a dobrého jídla se již teď mohou těšit na chystanou publikaci „Knížka gastronomie a služeb na kolejích“, kterou jim společnost JLV nadělí při příležitosti svého letošního výročí.

autor: JMys
Spustit audio