Jídelní a lůžkové vozy na železnici slaví šedesátileté výročí
Historii i současnost stravování ve vlacích nám přiblížil generální ředitel společnosti JLV, a.s. Bohumír Bárta, který v tomto oboru pracuje již čtyřicet pět let.
Rozdíly mezi způsobem přípravy a sortimentu jídla ve vlacích dříve a dnes zná Bohumír Bárta velmi dobře. Ve společnosti Jídelní a lůžkové vozy začínal totiž už v roce 1974, a to jako řidič akumulátorového vozíku, kterým přivážel do jídelních vozů například sudy s pivem. Poté pracoval jako stevard a nakonec přešel do administrativy společnosti. Od roku 1995 je jejím generálním ředitelem.
„Když jsem v oboru začínal, vařilo se ve vlakové kuchyni na sporáku, v kterém se topilo uhlím. A k chlazení jsme používali bloky přírodního ledu“, vzpomíná Bohumír Bárta. „Dnes máme díky moderním technologiím řadu jídel už předpřipravených a snažíme se co nejvíce vyhovět současným trendům chutné a zdravé výživy“.
Nové pokrmy v nabídce připravují ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky a zapojují i mladé kuchaře. „Jedním z nich je například Vojtěch Petržela, který u nás sklidil velký úspěch se svým soutěžním receptem na telecí bourguignon s opečenými škubánky,“ dodává Bohumír Bárta.
Jídelní lístek společnosti JLV je opravdu pestrý. Rozhodně si v něm vybere každý a jídla jsou cenově dostupná pro všechny. Moto společnosti „S námi cesta chutná“ tedy skutečně platí.
Pokud vás zajímá historie vlakového stravování, poslechněte si záznam celého rozhovoru. A příznivci železnice, historie a dobrého jídla se již teď mohou těšit na chystanou publikaci „Knížka gastronomie a služeb na kolejích“, kterou jim společnost JLV nadělí při příležitosti svého letošního výročí.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.