Jihočeskému Římovu se říká český Jeruzalém. Pro tamní poutní areál byl skutečným předobrazem

4. listopad 2023

Oficiální název poutního areálu v Římově u Českých Budějovic na jihu Čech je Mariánské poutní místo Římov s kostelem Svatého Ducha a pašijovou cestou. Areál i s pašijovou cestou s pětadvaceti zastaveními je možné volně navštívit kromě času bohoslužeb od pondělí do soboty. Přístupná je část ambitů a kostela a loretánská kaple.

Podle faráře Jakuba Václava Zentnera, správce farnosti a poutního místa Římov, byl předobrazem římovského areálu skutečně Jeruzalém. „Ta stavba se vztahuje ke zjevení, které měl mít jezuitský řeholník Jan Gurre. Měl vidět Pána Ježíše a Pannu Marii. Ježíš Kristus mu řekl: Na tomto místě chci svůj lid spasit. A Panna Maria mu řekla, že na tomto místě chce mezi svým lidem přebývat. A Gurre to pochopil tak, že zde má postavit loretánskou kapli a kolem Římova kopii jeruzalémské pašijové cesty,“ vysvětluje farář. To se mělo stát roku 1626 při Gurreho modlitbě breviáře na římovských loukách.

V roce 1650 byla vysvěcena nově postavená kopie domu Svaté rodiny, tedy loretánská kaple, pět let poté už stály a byly vysvěceny i ambity kolem ní. Roku 1672 byl dostavěn kostel později zasvěcený Svatému Duchu.

Samotná křížová cesta v okolí Římova se stavěla v letech 1658 až 1702 a je kopií Pašijové cesty z Jeruzaléma z počátku 17. století. Tato místa Kristova utrpení přímo v Jeruzalémě změřil a zakreslil rodný bratr jezuity Jana Gurreho.

Páter Jakub Zentner v poutním areálu Římov

Centrem poutního areálu v Římově je loretánská kaple obklopená ambity, tedy kopie domku, ve kterém podle tradice žila Svatá rodina. Ústřední postavou loretánského domku je černá madona, Panna Maria vyřezaná z černého dřeva.

„Loreta v Římově kopíruje podobu originální lorety, která byla z Nazaretu přenesena do italského města Loreto. Zajímavá je tím, že zatímco italské Loreto několikrát vyhořelo, Římov nevyhořel nikdy a díky tomu tady máme tu kopii ze začátku 17. století, což už ani v Itálii nemají,“ vysvětluje Jakub Václav Zentner. Podle historických záznamů přicházelo od roku 1652 do Římova na pouť ročně přes sto tisíc poutníků.

Vnitřek kopie loretánského domku je strohý záměrně

Poutní areál v Římově i s pašijovou cestou s pětadvaceti zastaveními je možné navštívit kromě času bohoslužeb od pondělí do soboty od 7 do přibližně 21 hodin. Vstup je volný. V případě zájmu je možné požádat u duchovní správy o komentovanou prohlídku. Doporučený příspěvek na údržbu kostela do kasičky je sto korun za osobu. Prohlídky je nutné si předem objednat.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.