Jílové u Prahy - nádraží pro SS a Hitlerovy zázračné zbraně

1. srpen 2019

V malé obci Kabáty v údolí nedaleko Sázavy je nádraží Jílové u Prahy. Přestože se jmenuje Jílové, je na půli cesty mezi Jílovým a Kamenným přívozem. Právě Jílové a Kamenný přívoz se o nádraží nejvíce přetahovaly. Souboj sice vyhrálo Jílové, nicméně i tak zůstala stanice na půli cesty.

Velmi dramatickým vývojem prošla stanice za druhé světové války. Z Jílového se stala konečná stanice, protože úsek trati směrem po proudu uzavřeli nacisté a v tunelech na trati začali vyrábět zázračné zbraně. Jílové u Prahy tak sloužilo jako hlavní zásobovací stanice pro přivážení materiálu do podzemních provozů a odvážely se odsud hotové součásti do raket. Tunely na Posázavském pacifiku tak byly jediné nacistické podzemní provozy ve středních Čechách.

Kromě toho také do Jílového přijížděly vlaky s jednotkami SS, které používaly cvičiště na druhé straně řeky. Jílové u Prahy tak bylo za války daleko důležitějším nádražím, než je dnes. Dnes slouží jako výchozí bod turistických tras a také jako místo, kde se míjejí protijedoucí vlaky.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.