Jinečtí vojáci odlétají do Kosova

8. červenec 2008

V úterý 8. července odlétá na misi do Kosova první část vojáků z Jinců. Začíná tím takzvaná rotace - tedy výměna českých vojáků na misi v Kosovu. Nově nastupující 13. kontingent tvoří z velké části příslušníci dělostřelecké brigády v Jincích na Příbramsku. Čeká je půlroční služba v mezinárodní jednotce v Kosovu. V průběhu července postupně odletí celý kontingent. Zdeněk Hejkrlík se byl podívat jak na slavnostním nástupu a rozloučení s vojáky před odletem, ale mluvil na příbramské Svaté Hoře i s nadřízenými a blízkými vojáků KFOR.

0:00
/
0:00

Vojáci budou působit v okolí základny Šajkovac. Kontingent má celkem 518 lidí, z toho 116 zůstane v ČR v záložní rotě. Věkový průměr vojáků je 30,5 roku, 40 procent z nich už bylo v zahraniční misi. V kontingentu je 35 žen a šest psovodů s osmi psy vycvičenými na vyhledání zbraní a drog.

Český kontingent bude dohlížet na prostor o rozloze 663 hektarů, v němž žije zhruba 130.000 lidí. Největšími problémy jsou tam špatná sociální a ekonomická situace a nedostatečné zásobování elektrickou energií a pitnou vodou. Množí se případy krádeží, domácího násilí, distribuce drog, nelegálního držení zbraní a nelegální těžby dřeva.

Mírové operace NATO v Kosovu začaly v roce 1999. Nyní dohlíží na bezpečnostní situaci v zemi kolem 15.700 vojáků ze 34 států.

autoři: Zdeněk Hejkrlík , Von
Spustit audio