K vidění jen dva dny. Muzeum Říčany o víkendu poprvé vystaví přes 600 let starý poklad s tajemným příběhem

10. listopad 2023 14:00

Jen dva víkendové dny, tedy v sobotu a v neděli (11. a 12. 11.) bude k vidění v muzeu v Říčanech u Prahy unikátní poklad. Jedná se o 348 stříbrných grošů z doby Karla IV. a Václava IV. Poklad se našel v 90. letech minulého století ve sklepě domu na říčanském Masarykově náměstí. S historikem Radkem Holodňákem si o něm v muzeu povídala kolegyně Soňa Jindrová.

Poklad tvoří hmotný doklad přelomových událostí, které v Říčanech proběhly v roce 1420. Jedná se o dobytí říčanského hradu husity v čele s Janem Žižkou, a tedy událost, která zamávala říčanskými dějinami.

Začátkem 90. let se ve sklepě Jiřího Škáby na říčanském náměstí vyvalil kus středověké stěny. Za ním se objevil hliněný hrnec plný stříbrných mincí. Nález byl historiky ale doceněn až v roce 2018, kdy jej syn Martin daroval do krajského muzea v Brandýse. A byla to senzace. Tamní odborníci zjistili, že poklad tvoří 348 grošů králů Václava IV. a Karla IV., zrestaurovali jej a začali rozplétat jeho tajemství.

„To, že se tento poklad našel, velmi pravděpodobně souvisí právě s dobytím toho hradu, protože zřejmě z toho důvodu nedošlo potom k vyzvednutí pokladu. Tedy ten poklad zůstal zachován zřejmě právě proto, že střadatel pokladu zahynul při obléhání říčanského hradu nebo byl potom odvlečen mimo Říčany, nebo se mu stala nějaká taková neblahá událost,“ přibližuje poklad z historického pohledu kurátor Muzea Říčany Radek Holodňák a vysvětluje komu asi mohl patřit.

Říčanský poklad zkoumá historik a kurátor Radek Holodňák

„Velmi pravděpodobně se jednalo o nějakého říčanského měšťana, tedy o někoho, kdo provozoval nějakou řemeslnickou dílnu nebo se věnoval obchodu. Na druhou stranu ten poklad sám o sobě není zas až tak závratné hodnoty. Pravděpodobně se jedná o jeden z více podobných depotů, které ten daný člověk měl. Dá se předpokládat, že měšťan mohl takových hrnců s penězi mít uloženo několik na různých místech, aby minimalizoval riziko ztráty.“

Tři krávy nebo 21 000 vajec

Říčanský poklad obsahuje 348 stříbrných mincí, ražených pravděpodobně za Václava IV. Podle historika to byla část jmění zámožného měšťana.

Říčanský poklad

„Hodnota pokladu odpovídá částí jmění tehdejšího hypotetického říčanského měšťana. Pro obyčejného rolníka by to zřejmě představovalo jeho životní úspory. Pro někoho, kdo byl zámožnější a žil přímo ve městě, tak se zřejmě jednalo o část z toho, co si mohl v životě naspořit. Pokud bychom to převedli na tehdejší ceny, tak si za to mohl koupit třeba tři krávy nebo jednoho až dva koně, případně nějaké menší stavení na venkově. Ale taky například asi 21 000 vajec.“

A kolik bychom měli naspořeno, pokud bychom si hodnotu pokladu pokusili s trochou nadsázky převést na naše současné ceny? Poslechněte si v reportáži.

Poklad bude 11. a 12. listopadu poprvé vystaven v Říčanech. Poprvé také bude vystaven celý a poprvé jej návštěvníci v Muzeu Říčany spatří zcela očištěný a konzervovaný. Zájemci o třpyt stovky let starých mincí budou mít možnost jej vidět v sobotu a v neděli mezi 13. a 19. hodinou. Po skončení jedinečné dvoudenní výstavy se poklad znovu vrátí do útrob depozitáře v Brandýse. Výstavu doprovodí bohatý doplňkový program včetně jedinečné exkurze do nejstarších sklepů na říčanském náměstí, jejichž historie sahá až do hlubokého středověku. V jednom takovém byl totiž poklad nalezen.

autoři: Soňa Jindrová , JMys | zdroje: Český rozhlas Region , Muzeum Říčany
Spustit audio