Kácení stromů rozdělilo Vlašim. Do města přijede inspekce

15. březen 2015

Vlašim dostává novou tvář, mizí vzrostlé stromy a keře a nahrazuje je nová zeleň. Změna vyvolala u obyvatel různé reakce, někdo je rád za více světla, jiní se nechtějí s kácením smířit. Na základě podnětu od lidí řeší porážku stromů Inspekce životního prostředí ČR.

Ve Vlašimi pokračuje obnova zeleně a také bezpečnostní kácení nebezpečných stromů. Spojení těchto dvou akcí vyvolalo u některých lidí pocit, že ve městě nezůstanou žádné vzrostlé stromy a nešetří město i společnost, která obnovu dělá, kritikou.

"Moje srdce to neuneslo, když vidělo, že padá spousta zdravých stromů. Je mi líto, že se projekty nestaví na základě těch hodnot, které už tu naši předci vytvořili," posteskla si Eva Rýpalová.

Starosta města Luděk Jeništa z Volby pro Vlašim považuje situaci za zbytečně vyhrocenou, část lidí podle něj naopak kácení stromů vítá, protože jim stíní. "Obyvatelé i budoucí generace určitě nemusí mít obavy, že by tady ve Vlašimi bylo málo zeleně," řekl.

Ve městě se mluví i o tom, že k pokácení všech stromů nebylo povolení. Vedoucí odboru životního prostedí na městském úřadě Jana Zmeškalová potvrdila, že lhůta ke kácení byla uvedena do konce roku 2014. V případě, že žadatel pokácí strom po tomto datu, jde o nepovolené kácení. "Při udělování pokuty se ale přihlíží k tomu, že ty stromy byly povoleny pokácet," vysvětlila úřednice.

Pokutu by udělovala Inspekce životního prostředí ČR. Platil by ji ten, kdo měl v ruce pilu, tedy Český svaz ochránů přírody. Obnovu zeleně má na starosti Marek Lempochner. Říká, že většina odstraněných stromů měla průměr kmene do 24 centimetrů a na ně nemusí být povolení. Připustil však, že zhruba v šesti případech byl průměr kmene větší.

Za propadlé povolení mohou inspektoři udělit až milionové pokuty.

autor: haj
Spustit audio