Kaktusové fíky v sobě skrývají plno vitamínů. Dejte si ale pozor na trny

18. listopad 2021

Kaktusový fík je doma v Jižní Americe a Mexiku, v Itálii si z něj vysazují živé ploty. Pokud ho chcete ochutnat, neměl by to být problém – seženete ho i v našich marketech.

Kaktusové fíky jsou podlouhlé, pět až deset centimetrů dlouhé plody. Slupku mají zelenou, žlutou, oranžovou až červenou.

Dejte si pozor na malé trny na slupce – na plody nikdy nesahejte bez rukavic, ani v obchodě, kde se tváří, že jsou očištěné. Bodlinky by vám mohly zůstat v kůži i několik dní.

Fík před jídlem očistěte houbičkou, kterou už na nic jiného nepoužívejte. Kaktusový fík se vám bude dobře loupat, když ho na pár hodin namočíte do vody.

Dužina fíků může být žlutá, růžová až červená s černými semínky. Jezte ji čerstvou, chutná trochu jako hruška. Má lahodnou, mírně nakyslou, rozhodně osvěžující chuť.

Fík můžete i rozkrojit na poloviny a vyjíst lžičkou. Skvěle se hodí také do ovocných salátů nebo zmrzliny, džemů i k výrobě džusů.

Fíková dužina je nejen chutná, ale také zdravá. Je v ní spousta vitamínu C, B, draslíku, vápníku i hořčíku. Obsahuje vlákninu a unikátní enzymy, které zachycují tuky a brání jejich ukládání v těle.

autor: Eva Bucharová | zdroje: abecedazahrady.dama.cz , nakup.itesco.cz
Spustit audio

Související