Kamennou fontánu s nejvíce kaskádami vytvořil Jaroslav Čarek z Kozárovic. Zapsal se tak do České knihy rekordů

28. červen 2021

Jaroslav Čarek postavil na svém pozemku v průběhu dvou let fontánu tvořenou 35 opracovanými žulovými kameny pocházejícími z různých koutů Evropy i Asie. Největší kámen má hmotnost 1480 kilogramů a ten nejmenší, umístěný na vrcholu fontány, váží 30 kilo.

A jak to všechno začalo? Panu Čarkovi na zahradě ze země koukala roura. Chtěl ji uříznout. Kamarádi říkali, to jsi hospodář? A myslivec Láďa Kratochvíl povídá: Použij tu rouru na fontánu, pořádně vysokou, ať na ni vidím z posedu! To nemusel říkat dvakrát, Jaroslav hned začal kreslit plány. Ovšem na ten největší kámen, který tvoří základnu fontány a váží tunu a půl, čekal půl roku.

Fontánu tvoří 35 kamenů a je vysoká 5,80 metru

Jednotlivé kameny, které byly na svá místa zvedány vysokozdvižným vozíkem, jsou ručně ořezané a mají vyfrézované žlaby s vyvrtanými otvory uprostřed. Otvory je vedená nerezová trubka, tou proudí dešťová voda, poháněná čerpadlem z nádrže o objemu 270 litrů.

Kaskádovitá fontána je osvětlená dvěma LED svítidly a na výšku měří 5 metrů a 80 centimetrů. Do České databanky rekordů byla zaevidovaná 26. srpna 2018 v Kozárovicích, kde je také k vidění.

Spustit audio