Karlovu studánku mají i na Svitavsku. Podle Karla IV. se jmenuje také obec

28. říjen 2016
Česko – země neznámá

Obec Karle u Svitav v Pardubickém kraji vděčí za svůj neobvyklý název Karlu IV., kterého před žízní na lovu zachránila tamní studánka. Ve vesnici ji stále najdete, ale lahodnou vodou se už neosvěžíte.

Obec Karle působí nenápadným dojmem, přesto je v ní a v jejím okolí spoustu zajímavého. Prochází tudy hranice Čech a Moravy, objevit můžete také rozvodí dvou moří. Přímo v obci totiž pramení řeka Loučná, která teče na Litomyšl a dál do Severního moře. O něco dále pramení řeka Svitava, která přes město Svitavy putuje do moře Černého. A právě přímo v obci u říčky Loučné najdeme Karlovu studánku, ze které údajně pil Karel IV. a která dala název celé obci.

V obci mají ale studánky dvě. A tak mohou být spory, ve které svlažil rty náš nejslavnější panovník. Místní se dušují, že je to právě studánka, kterou si hýčkali přes všechna staletí dodnes. Aby vodu mohli lidé pohodlně využívat, je výřez ve skále obezděný. Vede k němu také mostek přes řeku Loučnou, kam vás dovedou směrové cedule.

Voda zde stále vyvěrá, ale zdaleka už jí není tolik jako dřív. Pít ze studánky už pořádně nejde a zároveň voda již není průzračně čistá, ale v okolí můžete narazit na vzácného mloka skvrnitého. Obojživelník má rád vlhká a tmavá místa, ale dejte si pozor, je jedovatý.

Karle je ženského rodu

A odkud vychází podivný název obce Karle? Vysvětlení nabízí dávná pověsti o návštěvě Karla IV. Obec se tehdy jmenovala Dlouhá Lhota. Na památku slavného návštěvníka se přejmenovala na Karlovu studánku. A protože se jednalo o obec s německými obyvateli, jméno bylo v němčině, Karlsbrunnen. A to se později zkomolilo na Karle. Tedy ta Karle, ženského rodu, což se často plete i místním.

Pramen Loučné v obci Karle

A místní mnohdy sami nevědí, kolik vzácností lze najít v jejich obci. Z původního obyvatelstva, které by si informace o minulosti jejich krajiny předávali z generace na generaci, zbylo po odsunu sudetských Němců jen minimum. A tak se opravdu jen pomalu odkrývají jednotlivá místní tajemství a zajímavosti. Třeba ta o podzemních chodbách vedoucích až do Litomyšle nebo o klášteře v lesích, který zmizel v bažinách.

autor: RUS
Spustit audio