Katoličtí biskupové zahájí Advent i v oblasti povodní

29. listopad 2002

Katoličtí biskupové pražské arcidiecéze zahájí v neděli nový církevní rok několika bohoslužbami. Dvě z nich se symbolicky uskuteční v oblastech postižených srpnovou povodní.

Světící biskup Karel Herbst má podle České biskupské konference slavit první adventní neděli 1. prosince v 09:30 v Kralupech nad Vltavou a ve 14:00 v obci Karlštejn, ležící u Berounky. V katedrále sv. Víta na Pražském hradě zahájí nový církevní rok mší v 09:30 biskup Václav Malý. Pražský arcibiskup kardinál Miloslav Vlk bude mši se slavnostním žehnáním adventního věnce sloužit v neděli od 07:30 v kostele sv. Havla na Starém Městě.

Adventní věnec se čtyřmi svícemi, které se postupně každou neděli během čtyř týdnů před vánočními svátky rozsvěcují, patří ke křesťanské předvánoční výzdobě již tradičně od první poloviny 19. století. Zvyk ovšem nepřímo navazuje na více než dvoutisíciletou židovskou tradici slavení svátků světla nazývaných Chanuka. V letošním židovském roce 5763 se slaví předvečer Chanuky se zapálením první z osmi svíček právě dnes.

autor: red
Spustit audio