Kauza Bulovka: Asociace středočeských nemocnic odvolala vlivného přímluvce podnikatele Horáčka

10. červenec 2018 16:13

Asociace středočeských nemocnic odvolala v pondělí generálního sekretáře Zbyňka Chotěborského. Podle Mf Dnes byl vlivným přímluvcem podnikatele Tomáše Horáčka, který je obviněný v kauze veřejných zakázek v pražské Nemocnici Na Bulovce a Na Františku.

„Asociace Středočeských nemocnic z.s. odvolala na své pondělní členské schůzi svého generálního sekretáře ing. Zbyňka Chotěborského,“ informoval předseda asociace a krajský radní pro bezpečnost a zdravotnictví Robert Bezděk (ANO) s tím, že Chotěborský byl odvolán také z funkce členů představenstva „všech oblastních nemocnicích ve vlastnictví Středočeského kraje“.

Podle Bezděka byly důvodem odvolání „dlouhodobé neshody a komunikační problémy pana generálního sekretáře zejména s vedením našich oblastních nemocnic“.

„Z pohledu Středočeského kraje nebylo současně ani naplněno očekávání vedení kraje ve vztahu k nastavení efektivního způsobu centrálních nákupů a dosažení lepších výsledků hospodaření oblastních nemocnic,“ dodal Bezděk, který navrhl Chotěborského odvolání.

Podle informací Mf Dnes, na které také odkazuje kraj v tiskové zprávě, Chotěborský vodil ředitele středočeských nemocnic na schůzky s podnikatelem Horáčkem.

„Chtěl bych důrazně konstatovat, že se ani jeden z ředitelů nemocnic na vedení kraje ani na mne, jakožto radního a předsedu Asociace středočeských nemocnic, v minulosti s takovou informací neobrátil. Nikdo nám neřekl, že jsou či byli tlačeni k úpravě veřejných zakázek,“ řekl podle České televize Bezděk.

Asociace středočeských nemocnic je organizací, která centralizuje některé činnosti zdravotnických zařízení ve Středočeském kraji. Chotěborský se stal generálním sekretářem loni v listopadu. 

POLICEJNÍ RAZIE VE ZDRAVOTNICTVÍ

  • Národní centrála proti organizovanému zločinu spustila rozsáhlé razie na desítkách míst v Česku minulý týden. Zasahovala například v Nemocnici Na Františku i Na Bulovce, policie navštívila například i firmu HTS Corporate Group, která je spojená s První chráněnou dílnou podnikatele Tomáše Horáčka, či několik sociálních zařízení a domovů důchodců v Praze a ve středních Čechách.
  • Aktuálně čelí obvinění deset osob a dvě firmy, číslo ale není konečné. Část obvinění se týkala zmíněné zakázky na úklid. Vedle Daniela Pálka i jeho firmy TSB, odvolané ředitelky Bulovky Andrey Vrbovské a současného šéfa Františka Nováka je mezi stíhanými také manažer Igor Weiss, advokátka Šárka Kryglová a expertka na veřejné zakázky Kateřina Koláčková. Jejich role v případu ale není jasná. Weiss figuruje v ostravské úklidové společnosti MW-Dias, podle pracovnice firmy je nyní na dovolené. Kryglová pracuje pro advokátní kancelář Kruták Partners, kde také zasahovala policie. Advokátka v neděli na dotaz redakce odmítla, že by byla v případu obviněna. V pondělí už ale nebyla k zastižení. Podobně reagovala Koláčková, která je ředitelkou poradenské společnosti Otidea. Podle svých slov byla na policii podat pouze vysvětlení, v pondělí už byla nedostupná.
  • Další obvinění padlo v souvislosti se zakázkou na stravování v Nemocnici Na Františku. Soutěž byla podle kriminalistů napsána na míru společnosti Eurest (nyní Compass Group). Tehdejší obchodní ředitel Antonín Tvrdoň za to měl odevzdat úplatek ve výši pět milionů korun. V první fázi tak kriminalisté obvinili vedle Tvrdoně a firmy Compass Group ústeckého podnikatele Tomáše Horáčka, který si o úplatek firmě řekl, šéfa Nemocnice Na Františku Roberta Zelenáka, Jitku Ulrichovou, manažerku společnosti Veřejné zakázky, s. r. o., a lékaře Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Martina Stříteského.
  • Hlavní aktéry Horáčka s Vrbovskou poslal soud do vazby. „Nese to velmi těžce, má za to, že rozsah obvinění neodpovídá skutečnosti,“ řekl České televizi Horáčkův právník Teryngel. Proti obvinění podal stížnost. Stručná je i veřejně dostupná reakce Vrbovské. „Nic,“ reagovala exředitelka Bulovky na otázku novinářů, co říká na obvinění.

 

autor: pj
Spustit audio