Kdo bude provozovat krizovou kutnohorskou nemocnici?

11. listopad 2004

Městskou nemocnici v Kutné Hoře by mohla provozovat společnost Mediterra. Doporučila ji odborná komise, která hodnotila nabídky zájemců o pronájem tohoto zdravotnického zařízení. Rada města ustavila tým lidí, kteří budou s firmou vyjednávat už o konkrétních podmínkách, řekl dnes novinářům starosta Ivo Šalátek.

Předpokládá, že výsledek vyjednávání by mohl být znám do konce roku. "Pokud budou podmínky pro město výhodné a pro nemocnici dobré, budeme uvažovat o podepsání smlouvy s Mediterrou," dodal Šalátek. Když jednání neskončí dohodou, bude podle něj město hledat vlastní cestu provozování nemocnice, například formou příspěvkové organizace. Ze čtyř zájemců o nemocnici zůstaly ve hře původně dva, vedle Mediterry ještě společnost Mediprof. Pokud jednání s Mediterrou nebudou úspěšná, město neuvažuje o tom, že by oslovilo Mediprof, řekl Šalátek. Od vstupu privátního partnera do nemocnice, který by provozoval více podobných zařízení, si město slibuje, že by mohl dosáhnout výhod při jednáních s dodavateli léků, materiálů a energií. Privátní partner by mohl rozšířit nabídku lékařských služeb a především by měl zredukovat náklady vytvářející ztrátu. m.

Kutnohorská nemocnice se v posledních letech dostala do krize a její kumulovaná ztráta dosáhla 68 milionů korun. Loni proto radnice rozhodla zavést v nemocnici takzvané krizové řízení. Na provoz, částečné oddlužení a na nový informační systém zdravotnického zařízení poskytlo město dotaci téměř 40 milionů korun. Krizový štáb zahájil rozsáhlou restrukturalizaci nemocnice. Počet zaměstnanců do konce loňského roku postupně klesl z 368 na 319 lidí. Přes řadu úsporných opatření se úroveň péče podařilo zachovat v plném rozsahu a pacientů se to nijak nedotklo. Nemocnice nyní poskytuje péči ve čtyřech základních oborech, a to v interním, chirurgickém, gynekologicko-porodnickém a dětské

Spustit audio