Keltům se v Nižboru daří

26. říjen 2004

O Informační centrum keltské kultury v nižborském zámku na Berounsku, které bylo otevřeno začátkem léta, mají velký zájem laici i odborníci. Netradičně pojatou expozici, která přibližuje život Keltů, zhlédlo za první čtyři měsíce téměř 4000 návštěvníků.

Červnové otevření a letní oslava Dne hojnosti přilákala do Nižboru dalších tisíc lidí. Tak velkou návštěvnost nemá ani jedno z okresních muzeí, řekl dnes novinářům středočeský radní Zbyněk Šorm. "Návštěvnost předčila všechna naše očekávání. Velmi nás těší i mezinárodní ohlas a zájem zahraničí o spolupráci na projektu Keltská Evropa," uvedl radní. Centrum zřídil Středočeský kraj v rámci svého projektu Keltská Evropa ve spolupráci s Ústavem archeologické památkové péče středních Čech. Umístil ho nedaleko Stradonic, kde je jednoho z největších středočeských keltských sídel - oppid. Otevření bylo symbolicky vybráno na den letního slunovratu 21. června. Cílem projektu Keltská Evropa je záchrana a prezentace historického dědictví Keltů jako kulturního i ekonomického základu první sjednocené Evropy. Středočeši do něj zapojili i další evropské země a usilují o finanční podporu Evropské unie. Kraj spolupracuje s Centrem keltské civilizace Bibracte v partnerském Burgundsku. S ním a se třemi univerzitami ve Štrasburku, Linci a Budapešti a s muzei v Linci a Lucemburku předkládá kraj Bruselu společný projekt nazvaný Oppida - první evropská města na sever od Alp. Cílem je zmapovat základy současné Evropy. Ve středních Čechách leží blízko sebe tři významná keltská oppida - Hrazany na Příbramsku, Závist u obce Dolní Břežany nedaleko Prahy a Stradonice u Nižboru. Na všech nechal kraj na jaře umístit informační tabule. Lidé se na nich dočtou o historii, vykopávkách, původních stavbách i výrobcích Keltů.

Keltové obývali podstatnou část Evropy před více než 2500 lety. Středočeši chtějí popularizovat závěry odborné literatury, že keltská sídla - oppida, a kmeny, které v nich žily, byly základem prvního historického spojení v Evropě.

Spustit audio