Kladenské automaty osvědčené

26. říjen 2004

Parkovací automaty, které kladenský magistrát v srpnu nechal rozmístit i mimo bezprostřední centrum města, se podle primátora Dana Jiránka osvědčily. Podařilo se tak uvolnit dostatek parkovacích ploch i pro lidi, kteří si do města jen odskočí. Desítka parkovacích automatů však nepřinesla jen volná parkoviště, ale i nezanedbatelné finanční částky do městské pokladny.

"Jen na pokutách za nezaplacené parkování jsme jen v září vybrali zhruba 250.000 korun. Za parkovné byla částka samozřejmě daleko vyšší," řekl dnes novinářům Jiránek. V dalších měsících se však dá očekávat, že městští policisté vyberou za pokuty ještě více peněz. První měsíc po rozšíření placeného stání se totiž pokuta za nezaplacené parkovné pohybovala kolem stokoruny. Magistrát v srpnu rozdělil město do čtyř parkovacích zón. Lidé s trvalým bydlištěm v zónách A (náměstí Starosty Pavla), B (parkoviště u finančního úřadu), C (náměstí Svobody a okolí) a D (Sítná) si mohou zakoupit parkovací kartu. Za její vydání zaplatí 300 korun ročně za každé vozidlo, případně mohou uhradit 200 korun za půlroční kartu.

Hlouběji do kapsy ale musejí sáhnout podnikatelé, kteří za parkování v zónách A, B, C platí 600 korun měsíčně za jedno vozidlo, za každý další automobil ale zaplatí už 1200 korun měsíčně. V zóně D, tedy v okolí náměstí Sítná, je cena parkovací karty stanovena na 800, respektive 1000 korun měsíčně. Přespolní řidiči za první hodinu stání zaplatí deset korun, za každou další 20 korun.

Spustit audio