Kladensko má svého nejšikovnějšího prvňáčka

2. březen 2010

V Kladně se konal jubilejní 10. ročník soutěže o nejšikovnějšího prvňáčka Kladenska. Soutěž uspořádalo středisko volného času Labyrint v klubu Spirála v Kročehlavech. Letos se přihlásilo rekordních 53 dětí. Kdo vyhrál, v čem se soutěžilo, a jestli se děti za 10 let trvání soutěže změnily, tak o tom už nám poví redaktorka Jana Káninská.

Plné ruce práce s organizací soutěže o nejšikovnějšího prvňáčka měla Šárka Sandevová, jinak také pedagožka volného času střediska Labyrint. Děti si vyzkouší krátce po absolvování prvního pololetí školní docházky své dovednosti, musí absolvovat různé soutěže, například pohybové. Třeba na prvním sportovním stanovišti se prvňáčkovi Vojtovi líbilo házení na koš.

V další místnosti musely děti prokázat výtvarnou dovednost, tam jsem si povídala s Bětuškou z Brandýsku a s Davídkem z Kladna. Oběma se líbilo stavění z kostek lega. David mi navíc prozradil, že do soutěže ho přihlásil táta. Děti ještě soutěžily v postřehu, manuální zručnosti nebo zpívání. A proč vlastně rodiče přihlašují děti do takové soutěže? Aby se otrkaly, poznaly jiný kolektiv než ve škole a aby něco zažily, někteří rodiče dali i na doporučení učitelů.

Pro děti byla soutěž hlavně zábava. Dovednosti prvňáčků se za 10 let nijak výrazně nezměnily, řekla mi pedagožka ze střediska Labyrint Zdeňka Kratochvílová. Úroveň je prý víceméně stejná, záleží jen na šikovnosti prvňáčka, ale snaží se všichni.

Zdeňka Kratochvílová s dětmi pracuje už řadu let, liší se podle ní současné děti od generace svých rodičů, dnešních třicátníků nebo čtyřicátníků? Děti prý mají znalosti v podstatě stejné, ale rozdíl je v chování, dnes více zlobí a jsou neklidné, protože jsou vedené k průbojnosti, dříve bývaly děti klidnější a mírnější.

Padesáttři dětí, které letos soutěžily o nejšikovnějšího prvňáčka Kladenska byly ale v době mé návštěvy docela hodné. A kdo nakonec vyhrál? Byla to právě Bětuška Nevoralová z Brandýsku u Kladna, která tak ráda staví z kostek. Tak ať jí ta šikovnost vydrží.

autor: Jana Káninská
Spustit audio