Kladenský muzejní orchestrion opět zahraje návštěvníkům. Náročná oprava hrací skříně trvala 2 roky

28. říjen 2021

Ve Sládečkově vlastivědném muzeu v Kladně zahraje poprvé 28. října v 15 hodin nově opravený orchestrion. Vstupné bude za symbolickou korunu.

Kladenské muzeum se přidává k akci Den Středočeského kraje. Za vstup do všech jeho poboček proto dnes zaplatíte jen jednu korunu.  Přímo ve Sládečkově vlastivědném muzeu se návštěvníkům v 15 hodin slavnostně představí zrestaurovaný orchestrion. Ředitel muzea Zdeněk Kuchyňka redaktorce Báře Kvapilové ukázal, jak takový orchestrion funguje.

„Zatočíme kličkou a nastavíme písničku,“ ukazuje ředitel muzea Zdeněk Kuchyňka, jak takový orchestrion funguje. Do otvoru na boku skříně vhazuje pětikorunu a historický nástroj rozezvučí celé přízemí veselou melodií. „Je to orchestrion, který vyrobila firma Klepetář v Praze. Prošel dvouletým restaurováním, což jsem velmi rád, protože ten orchestrion sice hrál, ale už to bylo trošku horší a navíc začaly odcházet hrací válce.“

Kladenský orchestrion vypadá podobně jako slavný orchestrion z televizního seriálu Chalupáři. Zdobená velká skříň ukrývá důmyslný mechanismus, který dokáže hrát zároveň na klavír, bubínek, činel a triangl. Podobné orchestriony stávaly v hospodách. Tyto hudební automaty později nahradily modernější juke boxy.

Najít někoho, kdo by uměl složitý mechanismus opravit, není snadné. „Je jediný restaurátor pan Radek Janoušek z Liberce, který má licenci na opravy těchto strojů,“ vysvětluje Zdeněk Kuchyňka. Dodává, že na stroji pracovali i další odborníci. Šikovnýma rukama restaurátorů prošla malovaná okna, zničené součástky i dřevěná skříň.

 

Do Sládečkova vlastivědného muzea se tento zajímavý kousek dostal někdy v 70. letech. Dnes už nikdo neví, kde tento orchestrion stával. Tajemstvím zůstává obestřený i jeho původní majitel. Oprava muzejního orchestrionu se uskutečnila díky grantu Ministerstva kultury a příspěvku Středočeského kraje. Přišla na 210 tisíc korun.

autor: Barbora Kvapilová | zdroj: Český rozhlas Region
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka