Kladno stříbrné

19. říjen 2004

V kanadském Niagara Falls byly vyhlášeny mezinárodní ceny LivCom hodnotící kvalitu života a přístup k životnímu prostředí. V jedné z kategorií se na druhém místě objevilo středočeské Kladno.

Ceny vyhlásila britská organizace LivCom, závěrečné prezentace se zúčastnilo 48 finalistů z 20 zemí. Plzeň skončila druhá v kategorii měst a regionů do 200 000 obyvatel a dostala také Zlatou cenu. Vítězem této kategorie se stalo německý region Rhein-Hunsrück-Kreis. Další účastníci z ČR se neumístili na prvních třech příčkách, ale dostali spolu s dalšími městy ocenění. V kategorii do 20 000 obyvatel dostaly Bronzovou cenu obce Pěnčín na Jablonecku a Těšetice na Olomoucku. V této kategorii vyhrál kanadský Annapolis Royal. Mezi městy do 75 000 obyvatel vyhrálo čínské Čchien Tao Chu a středočeské Kladno odešlo se Stříbrnou cenou. V téže kategorii Znojmo získalo Bronzovou cenu. V kategorii měst do milionu obyvatel zvítězil německý Münster a nad milion Honolulu v americkém státě Havaj.

Ceny LivCom, které se dříve jmenovaly Nations in Bloom, hodnotí u jednotlivých obcí zlepšování krajiny, správu památek, citlivý přístup k životnímu prostředí - sleduje mj. kvalitu vzduchu a vody či třídění odpadů -, podíl občanů na správě a plánování do budoucnosti. Kladno a Plzeň bodovaly v této soutěži již loni.

Spustit audio