Klienti berounského stacionáře se léčí prací

6. srpen 2009

Víte, že i práce může léčit? Tímto fenoménem se dokonce zabývá jedna léčebná metoda - ergoterapie. Své o tom vědí například klienti berounského stacionáře pro seniory. A brzy k tomu budou mít ještě lepší podmínky. Tamní farní charita, která stacionář zřizuje, získala na speciální pomůcky sedmdesátitisícový sponzorský dar.

Ergoterapie je léčebná metoda, při které děláte jakoukoli činnost, která vám připadá smysluplná. Podle ergoterapeutky Dany Machynkové se klienti stacionáře zapojují do každé aktivity pouze když chtějí. I v tom totiž spočívá smysl této léčby, která je určená lidem s nějakým postižením.

Zatímco dopoledne se ve stacionáři hlavně cvičí, posiluje se paměť, čte a zpívá, odpoledne přichází zábavnější část dne, kdy se hrají hry nebo vyrábí různé předměty. Berounští senioři se tedy ve stacionáři skutečně nenudí, což potvrdila přímo jedna z klientek Anna Krbcová, která nedávno oslavila 86 let.

Aby si senioři mohli do budoucna zkusit i další koníčky, Farní charita jim ze sponzorského daru nakoupí potřebné ergoterapeutické pomůcky. A co všechno ve stacionáři přibude? Podle Hany Fibingrové to budou různé látky, barvy na batiku, oblečení, ale například i pytlíčky na bylinky.

Klienti můžou ve stacionáři pobývat, jak potřebují - několik dní nebo týdnů v kuse. Jediné, s čím se v tuto chvíli potýkají, je nedostatek peněz a malé prostory. Právě posledně zmiňované by se mělo do budoucna změnit. Stacionář totiž získal větší půdní prostory v Komunitním centru v Berouně, kde ho možná najdete už příští rok.

autor: Lucie Zemanová
Spustit audio