Klouby si udržíte v dobré kondici teplem, pohybem a kvalitní stravou

25. listopad 2020

Mezi nejčastější kloubní onemocnění patří artróza. Bohužel se už nejedná pouze o nemoc seniorů, jak tomu bývalo dříve. Díky nezdravému životnímu stylu a nevhodnému stravování se toto onemocnění stále častěji objevuje i u mladších věkových kategorií. Klouby udrží v kondici především teplo, častý pohyb i střídmost v pokrmech s vysokým obsahem cukrů, glutamátů a rychlosolí.

Někoho bolí klouby celoročně, někoho naopak začnou bolet právě na podzim, kdy se začíná ochlazovat. Právě teď se totiž zazimovávají chaty, sklízí se úroda nebo listí ze zahrad, a je možné, že jste opakovaně tahali těžké věci nebo dělali pohyb, který běžně neděláte. Klouby jste si také mohli pouze nastydnout. To se stane velmi lehce, pokud se prací nebo námahou zpotíte a následně vás ofoukne studený vítr. Léky proti bolesti ale pomohou pouze dočasně a nebudou léčit příčinu. V každém případě byste proto měli zajít k praktickému lékaři. Může se totiž jednat o vážnější problém.

Nejčastější onemocněním kloubů jsou artrózy

Artrózy postihuji kolena, kyčelní klouby, ramena, ale objevují se i mezi jednotlivými obratli na páteři, u malých kloubů na rukách nebo u kořenového kloubu na palci. Pokud se v kloubech artróza už vyskytuje, je potřeba, aby se pacienti o tomto onemocnění od svého lékaře včas dozvěděli a dávali si pozor především na prochladnutí, které stav kloubů pouze zhorší. Mezi hlavní kloubní onemocnění patří i revmatismus, který je ale v porovnání s artrózou spíše na ústupu a objevuje se už mnohem méně, než tomu bývalo v minulosti.

Klouby udrží v kondici především teplo a pohyb

Jakkoliv je teplo na klouby důležité, bez aktivního pohybu si zdravé klouby neudržíme. Klouby musí být pohyblivé a tím jim jednoduše nedovolíme, aby v nich artróza vznikla. Artrózou dochází především k poruše chrupavky a následně se mohou vyskytnout i kostní výrůstky. Pokud se klouby budou často pohybovat, změny nebudou vznikat tak rychle. Zároveň je nutné udržovat pohyblivé svaly, které tvoří korzet těla, drží nás ve vzpřímené poloze a zároveň kloubům pomáhají. Jestliže svaly atrofují, nejsme schopni se ani pořádně postavit a udělat pár kroků a klouby tím pak také trpí.

Záleží i na tom, v jakém stavu mají klouby rodiče i prarodiče

Velmi záleží také na tom, jakou genetickou výbavu jsme podědili po předcích. Některé rody mají sklon k tomu, že se artróza udělá dříve. U jiných se do vysokého věku artróza nevyskytuje, i když je klouby bolí také. Bolest ale může způsobovat i jiný zdravotní problém, například špatné kloubní pouzdro. To zásadní pro udržení kloubů v dobrém stavu je skutečně pouze několik zásadních doporučení - teplo, udržovat klouby pohyblivé, zbytečně neprostydnout a klouby zbytečně nepřetěžovat taháním těžkých věcí nebo námahou ve stejném směru.

Artróza u mladých jako odraz nezdravého životního stylu

V současné době se artrózy velmi často objevují už i v nižších věkových kategoriích. Hlavní příčinou nedostatek pohybu. Dříve děti přišly ze školy a běžely hned ven…Dnes jdou děti ze školy doma rovnou k počítači a to je chyba. Další problém je výživa, hlavně „fast foody“, které mají mladí a děti značně v oblibě. Dříve byla strava přeci jenom pestřejší. Víme, že do zdravé výživy patří ovoce, zelenina, maso. Hlavní je ale, aby v pokrmech nebylo tolik cukru a solí. Hlavně rychlosolí a glutamátů, které se často objevují právě v jídlech z rychlého občerstvení. Když se to vše nasčítá, má to na zdraví negativní vlivy. A u některých se problémy mohou objevit právě v kloubech.

Spustit audio

Související