Kly na Mělnicku by se měly dočkat protipovodňové hráze

4. srpen 2009

Sedm let po ničivé povodni v roce 2002 má být v nejvíce postižené části obce Kly na Mělnicku vybudována protipovodňová hráz. Nejvíce o ní usiluje Občanské sdružení Původní Kly, jehož členové žijí stále na stejném místě. Více zjišťovala naše tamní zpravodajka Jana Huzilová...

Vybudování protipovodňové hráze je podle členů sdružení nutností. Z hlediska obce je stavba však finančně náročná a její realizace nebude jednoduchá. V pátek 31.července proběhlo na Středočeském krajském úřadu jednání ohledně možností jejího financování.

Podle informací starostky Alice Semiánové bude muset obec nejprve dořešit termín doložení všech podstatných dokumentů na kraj i na ministerstvo.

Středočeský kraj také požaduje, aby se obec zavázala, že dofinancuje 5% z realizace případné výstavby protipovodňové hráze. Částka kolem pěti miliónů korun je ale podle vedení obce velký problém.

Výstavba protipovodňové hráze v obci Kly na Mělnicku tak není ještě definitivní. V nejvíce postižené části obce se i přes vzpomínky na ničivou povodeň v roce 2002 život nezastavil, dokonce se tady staví i nové domy a o pozemky je tu stále větší zájem. Alespoň to tvrdí Karel Svoboda, který nedávno domek v této části dostavěl.

autor: Jana Huzilová
Spustit audio