Kmochův Kolín dnes uzavře tradiční monstrkoncert

14. červen 2009

Ještě dnes bude Kolín patřit dechovce. Město na Labi po šestačtyřicáté hostí mezinárodní festival dechových orchestrů Kmochův Kolín. Nedělní program se i letos nese ve znamení obřího monstrkoncertu, při kterém společně zahrají všichni muzikanti.

Sobotní program patřil v Kolíně hlavně průvodu. Přes dvacet orchestrů a k tomu mažoretky - to byla tradiční atmosféra, která do města na Labi přilákala davy návštěvníků. Právě průvod sledovali s nadšením jak starší příznivci dechovky, tak také mladí lidé. To se líbilo i organizátorům. Ti si letos dali nelehký úkol - přilákat na koncerty dechových orchestrů víc mladých tváří. Kvůli tomu připravili celou řadu novinek. Přednost například dali kapelám, které do dechové hudby přinášejí nové nápady. I doprovodný program byl cílený hlavně k mladým lidem. Nechyběla například nesoutěžní přehlídka mladých hudebních souborů nebo soutěž Miss mažoretka. V rámci Kmochova Kolína vyrostly letos i nové scény. Ta největší byla už tradičně na Karlově náměstí, živo bylo ale také na nádvoří zámku nebo na Kmochově ostrově.

Nedělní program má dva hlavní body. Dopoledne bude patřit hlavně mažoretkové show, která oživí Kmochův ostrov. Pohybové skupiny se pak ve třináct hodin vydají v průvodu na Karlovo náměstí, kde vyvrcholí letošní Kmochův Kolín obřím monstrkoncertem. Při něm spojí své hudební síly všechny zúčastněné orchestry. Letos návštěvníci uslyší filmové, muzikálové a jiné skladby v moderních aranžích. Lidová písnička v podání dechového orchestru pak zazní s odkazem na tradici až v závěrečném Kmochově bloku. Český rozhlas Region bude od čtrnácti hodin přenášet program monstrkoncertu přímým přenosem.

autor: Michal Trnka
Spustit audio