Knoflíky z období gotiky. Na Karlštejně uvidíte část tzv. Karlštejnského pokladu

17. červenec 2015

Na Karlštejně v těchto dnech vystavují část tzv. Karlštejnského pokladu. Celý poklad bude na našem nejznámějším hradě k vidění až příští rok na jaře. Poklad objevili řemeslníci při rekonstrukci hradu v 19.století. Jedná se především o středověké nádoby a šperky - hlavně zdobné knoflíky.

Rekonstrukce na Karlštejně probíhala v letech 1877 až 1899 a předměty podle odborníků pocházejí z druhé poloviny 14. století.

„Ten nález je zcela neuvěřitelný. Když probíhala ta rekonstrukce tak my nevíme, ve kterém místě kopli do zdi, když se třeba dělala omítka a ten poklad se na ně doslova vyvalil,“ říká karlštejnský kastelán Jaromír Kubů. Podle jeho slov měl poklad různý osud – jeho část se také nacházela na území Spojených států. Dnes je poklad v majetku a správě Umělecko-průmyslového muzea.

Hrad Karlštejn

Celkem má poklad 387 kusů. V těchto dnech je na Karlštejně vystaveno jen asi padesát předmětů. „V hradní klenotnici uvidíte část pokladu – zejména módní oděvní doplňky. Jsou to například knoflíky, které zažily svůj boom v období gotiky,“ dodává zaměstnankyně hradu Lenka Šimonová. Část pokladu byla podle ní na počátku 15.století v období husitského dobývání hradu zazděna a tak na několik století poklad zmizel.

Celý poklad bude na Karlštejně k vidění na jaře příštího roku. „Bude to k 700.výročí narození Karla IV. a výstava potrvá od 1.března rok, dva, možná dokonce i tři. A já doufám, že si tímto důstojným způsobem toto kulaté výročí připomeneme,“ dodal kastelán.

autor: duch
Spustit audio