Kočárky k vidění i nadále

4. listopad 2004

Až do ledna prodloužilo Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy výstavu historických kočárků, dětského dobového oblečení, hraček a dalších atributů z období, kdy dítě poznává svět.

Podle pracovnice muzea Táni Pekárkové byla navíc tato expozice přeinstalována do prostor v prvním patře zámku, veřejnosti je přístupná i o víkendech od 10:00 do 18:00. Na výstavě z majetku soukromé sběratelky, která se svým manželem veškeré předměty restauruje, je shromážděno přes 80 kočárků včetně těch pro panenky. Pocházejí z let 1890 až 1960. Hromadná výroba kočárků začala pravděpodobně v první polovině 19. století. Do té doby byli novorozenci pouze doma v kolébkách či v posteli, a pokud se s nimi muselo jít ven, museli se nosit v náručí nebo přivázaní na zádech či na břiše dospělého. Z různých vozítek postupně vznikaly kočárky. Od 50. let 19. století už jsou v časopisech doloženy nabídky "dětských vozíků". Spolu s prvními kočárky se začaly objevovat jejich miniatury, kočárky pro panenky jako hračka pro holčičky.

Stálá expozice Středočeského muzea přibližuje osobnost malířky, grafičky a organizátorky uměleckého a kulturního života Zdenky Braunerové. Od 10. listopadu bude navíc v muzeu veřejnosti přístupna výstava fotografií Tarase Kuščynského (1932 - 1983). Soustředí snímky, které osobně nazvětšoval. Jejich hlavním tématem bude žena.

Spustit audio