Kolín dnes ve vládě

29. září 2004

Kamiony s dodávkami pro novou automobilku TPCA v Kolíně by mohly jezdit i o víkendech a svátcích, kdy je jinak nákladní silniční doprava zakázaná. Na dnešním jednání vlády to mělo navrhnout Ministerstvo průmyslu a obchodu s tím, aby Ministerstvo dopravy udělilo přepravcům automobilky výjimku.

Kamiony by pro novou společnou továrnu Toyoty, Peugeotu a Citroenu mohly jezdit o víkendech na dálnicích a silnicích I. třídy. V ČR je až na výjimky, například při přepravě zboží podléhající zkáze, zakázána jízda kamionů od půlnoci ze soboty na neděli do 22:00 a v době prázdnin i v sobotu od 07:00 do 22:00. Vláda by dnes také měla rozhodnout o zřízení nové společné hasičské stanice v kolínské průmyslové zóně a od října by zde měl vzrůst početní stav Hasičského záchranného sboru o 17 příslušníků.

Stavba automobilky TPCA je největší investicí na zelené louce v České republice. Celkové náklady dosáhnou 1,5 miliardy eur (asi 45 miliard Kč). Zahájení výroby nových aut značek Toyota, Peugeot a Citroen je plánováno na první čtvrtletí 2005. Výrobní kapacita závodu bude 300.000 aut ročně. Nová továrna v Kolíně-Ovčárech by měla do června příštího roku zaměstnat 3000 lidí, a bude tak největším zaměstnavatelem v regionu.

Spustit audio