Kolínské byty pro automobilku

9. prosinec 2004

Kolín už postavil pro automobilku TPCA, kterou v průmyslové zóně u nedalekých Ovčár buduje konsoricum Toyota-Peugeot-Citroen, 137 bytů. Vznikly přestavbou bývalých kasáren a 93 jich už automobilka převzala. Dalších 44 se v těchto dnech kolauduje a město je chce do týdne předat, řekl starosta Miroslav Kaisler.

Každý byt přišel zhruba na milion korun. Kolín celkem pro potřeby TPCA postaví 850 bytů. Stát na ně dá dotaci 335,5 milionu Kč, zbylých 411,5 milionu Kč bude hradit město úvěrem. Ručit za něj bude Státní fond rozvoje bydlení, rozhodla o tom ve středu vláda. "Záruka bude jistě poskytnuta. Budeme jednat s Bruselem v nejbližších dnech o veřejné podpoře, tzv. o notifikaci té záruky. Věřím, že během několika týdnů to jednání bude uzavřeno," řekl při prohlídce bytů ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek.

V bývalých kasárnách město postaví celkem 291 bytů. Hotovy jsou zatím tři domy, první z nich už má své nájemníky. Větší část bytů vznikne v lokalitě U Vodárny a stavět se začnou příští rok na jaře. Město ale potřebuje dalších deset milionů korun na výkup kolem 7000 metrů čtverečních pozemků. Projektanti totiž tři ze 14 domů naprojektovali jinde, než se původně počítalo. "Jedna věc je to, k čemu se vláda zavázala, to je podpora výstavby domů, například formou záruky. Peníze na pozemek nejsou tak úplně v závazku ministerstva," upozornil Paroubek. Další finanční podporu musí podle něj ministerstvo zvážit.

Spustit audio