KOMIKS

19. prosinec 2003

Pořád ještě jsou lidé, kteří tvrdí, že cizí slova nepotřebujeme, že všechno se dá říct česky. Nepokládejme jim otázku, jak česky říct košile, protože toto cizí slovo většina za cizí nepokládá, a zeptejme se, jak česky pojmenovat to, čemu se říká komiks. Za komunistů se komiksy nesměly a pokud občas, trochu a pokoutně, pak se jim říkalo kreslené seriály. Což vypadalo méně americky, ale česky to taky nebylo. Sloveso kreslit pochází z němčiny a podstatné jméno seriál je původem latinské.

Chci dnes mluvit o pojmenování komiks. Krátce o jeho významu a déle o jeho příbuznosti se slovy komika, komický a komedie. To slovo - může se psát jak s k, tak s c na počátku - podle slovníku Co v slovnících nenajdete označuje "sešitové kreslené příběhy (zpravidla dobrodružné, vědecko-fantastické aj.); seriál takových příběhů uveřejňovaný v časopisech na pokračování". Já bych k definici ještě dodal, že do kreseb obvykle je integrován text v takzvaných bublinách.

Pokud jde o původ, je to vlastně zkratka, přesněji řečeno zkratkové slovo. V Americe na konci 19. století, když komiksy vznily, se těmto kresbám říkalo dvěma slovy comic strip. První z těch slov samozřejmě znamená komický, tedy humorný, žertovný, k čemuž se za chvíli vrátím. Druhé slovo, tedy strip, se překládá jako proužek, pásek, odřezek, a naznačuje tedy tvar těchto kreseb. Komiks jsou kresby v proužcích. Pokud vám slovo strip připomnělo něco hambatého, máte pravdu, strip jako sloveso znamená svlékat, odstrojit se a objevuje se ve výrazu striptýz, jehož druhá část je anglické sloveso tease ve významu škádlit a dráždit. Ale zpět od dráždivého svlékání ke komiksům čili žertovným páskům.

Dnes už komiksy nemusejí mít s humorem vůbec nic společného, jejich pojmenování je vzpomínkou na první komiksy, které žertovné byly. Anglické, v tomto případě vlastně americké, comic, stejně jako naše slova komický a komedie, pochází z latinského comicus, které je z řeckého komikos. A komikos je z komodia, eventuálně komoidiá, což bylo pojmenování různých druhů starých řeckých veseloher. Jak staré komedie vznikly, odborníci nevědí přesně. Někde na počátku jsou ale určitě písně zpívané v průvodech, protože řecké slovo komos, které stojí u úplné kolébky výrazu komiks, znamená veselá píseň a také veselý průvod. S největší pravděpodobností se starořecké komedie vyvinuly z nevázaných písní, takzvaných falických písní zpívaných v průvodech na oslavu prostopášného boha Dionýsa.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.