Komise pro kontrolu BIS si vyslechne premiéra Špidlu

21. květen 2003

Zda politikové nejsou odposloucháváni, po tom bude večer znovu pátrat komise pro kontrolu BIS. Ivan Langer z ODS totiž koncem minulého týdne obvinil premiéra Vladimíra Špidlu, že si tajně pročítá záznamy odposlechů prováděných Bezpečnostní informační službou.

Komise sněmovny proto po Špidlovi chce, aby jí večer předložil seznam odposlechů, které BIS v posledních letech povolil. Premiér ale zatím neví, zda takový seznam bude schopen přinést: "Ta komise mi dala žádost v poměrně krátkém termínu. Pokud budou zpracována, tak je dostanou, pokud ne, tak si upřesníme zadání," poznamenal Špidla pro Český rozhlas.

Zatím poslední rozmíška se objevila v neděli. Poslanec ODS Ivan Langer obvinil v televizní debatě Špidlu, že si tajně čte záznamy z odposlechů prováděných BIS. "Nepřekračuji jakýmkoli způsobem zákony a nikdy nenahlížím do spisů," hájil se pak premiér.

Komise se zřejmě bude zajímat i o to, jaká je v BIS situace po rezignaci jejího šéfa Jiřího Růžka. Jak Radiožurnálu Špidla řekl, jméno nástupce chce v nejblišží době projednat s branně bezpečnostním výborem sněmovny. Podle kuloárových informací by se jím mohl stát dosavadní náměstek civilní kontrarozvědky Jiří Lang - to ale Špidla potvrdit odmítá. Jak ale premiér zdůraznil, konečné rozhodnutí rozhodně odkládat nechce.

autor: mkp
Spustit audio