KONDOM

19. listopad 2003

Včera jsem tu načal téma mužských antikoncepčních prostředků. Pohovořil jsem o významu slov prezervativ a kondom a o původu výrazu prezervativ. Na dnešek jsem si nechal původ slova kondom.

Včera jsem upozorňoval, že Slovník spisovného jazyka českého jako původní řeč výrazu kondom uvádí francouzštinu. Stejný původ tomuto pojmenování přisuzují i Akademický slovník cizích slov a encyklopedie Universum. Tyto autority však mají pravdu, jen pokud je pravdivá jedna ze dvou řekněme francouzských teorií vzniku tohoto slova. Podle první z nich pojmenování kondom vzniklo ze jména francouzského města Condom ležícího asi sto kilometrů od Toulouse. O souvislosti mezi antikoncepčním prostředkem a bezvýznamným francouzským městem jsem se ale nikde nedočetl.

Další francouzská teorie souvislost uvádí. Podle ní kondomy vynalezl francouzský lékař Condom. Což je s největší pravděpodobností nesmysl, byť se objevuje i v tak úctyhodném díle jako je Stručný etymologický slovník Holubův a Lyerův. Pokud se kondomy jmenují po nějakém lékaři, byl to lékař anglický. Tato "anglická" teorie je nejrozšířenější, především ji jeden od druhého opisují výrobci kondomů do svých propagačních materiálů. Stručně: na dvoře anglického krále Karla II. v 17. století byl prý lékař jménem Condom, ale možná také Conton, a ten členům královské rodiny dodával upravená ovčí střívka, aby je používali při sexuálním styku. Což už tenkrát mělo dvojí účel. Své uživatele měla střívka ochránit jak před pohlavními nemocemi, tak před nemanželskými dětmi. Lékař Condom nebo Conton byl povýšen do šlechtického stavu, takže to asi fungovalo.

Jak to bývá, nejpravděpodobnější je, teorie nejméně barvitá, můžeme ji označit za "latinskou". Podle ní by slovo condom vzniklo z latinského slova condus, které mělo význam nádržka.

S původem slova kondom to tedy vůbec není jasné. Ztrácí se kdesi v minulosti, ostatně stejně jako vznik antikoncepčních prostředků tohoto typu. Něco podobného používali už staří Egypťané, později Keltové a italský lékař Pallopius, který na rozdíl od údajného Condoma určitě žil, zhotovil pro potřeby mužské antikoncepce jakési pouzdro ze lněného plátna už někdy kolem roku 1564.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.