Koně Převalského z pražské zoo jsou na cestě do aklimatizačního centra v Kazachstánu. Let proběhl bez problémů

4. červen 2024 15:00

Už několik hodin cestují koně Převalského z Prahy do stepí Kazachstánu. Pražská zoo chce v této středoasijské zemi po desítkách let obnovit populaci posledních žijících divokých koní. Na cestu se armádním letounem CASA vydali včera (3. 6.) odpoledne. A s nimi i naše reportérka Karolína Burdová.

Vojenský letoun se třemi koňmi Převalského, který v pondělí odletěl z armádního letiště v pražských Kbelích, přistál dnes (4. 6.) kolem 08:00 místního času (05:00 SEČ) v Kazachstánu na letišti v Arkalyku. V 10:30 pak odjely nákladní vozy se zvířaty do aklimatizačního centra Alibi. Na sociálních sítích to uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Pražská zoo návrat koní do přírody organizuje. Let byl podle Bobka bez problémů. Zároveň uvedl, že letoun CASA se čtyřmi dalšími koňmi z Berlína odletí ve středu 5. června ve 12:45. Původně mělo letadlo z Berlína odletět také v pondělí, měl však závadu.

Pražská zoo chová koně Převalského od roku 1932 a od roku 1959 vede mezinárodní plemennou knihu. V zoo a v její chovné a aklimatizační stanici v Dolním Dobřejově se narodilo přes 230 hříbat. V evropském chovném programu je asi 850 koní Převalského a dalších zhruba 300 jich je mimo tyto programy.

"Let proběhl celkem dobře. Nejvýrazněji se během něj projevovala Zeta II (jedna z klisen)," uvedl Bobek na facebooku. "Bohužel kvůli řízení letového provozu v Baku jsme nabrali zpoždění a v Arkalyku jsme šli na přistání asi o hodinu později, po osmé místního času," dodal. Na místě byli podle Bobka připraveni hasiči, záchranáři a celníci. "Po odbavení, překládce koní z letadla na nákladní auta a také několika projevech jsme v 10:30 vyjeli směr Alibi," dodal Bobek.

Kůň Převalského

Z Prahy měli původně letět koně čtyři, hřebce Pelleho však pracovníci zahrady museli nechat v trojské zoo, protože byl v přepravním boxu neklidný a sedal si, což by znamenalo riziko. Pelle tak do Kazachstánu podle Bobka ani v budoucnu přepraven nebude, aby se neriskovalo zdraví zvířete.

Cílem projektu je obnovit populaci divokých koní ve volné přírodě. V následujících pěti letech chce Zoo Praha do oblasti stepí Altyn Dala převézt zhruba 40 koní.

Kůň Převalského z přírody vymizel koncem 60. let minulého století, v lidské péči ale byla stabilně rostoucí populace, která umožnila reintrodukci druhu nejprve do Číny a pak do Mongolska. Na ní se podílela i Zoo Praha devíti transporty koní Převalského do západního Mongolska v letech 2011 až 2019. Do Mongolska pražská zoo v projektu Návrat divokých koní zatím přepravila 38 koní.

autoři: Karolína Burdová , JMys | zdroj: ČTK
Spustit audio