Koněpruské jeskyně slaví padesát let

9. srpen 2009

Koněpruské jeskyně na Berounsku slaví tento měsíc 50 let. Za tu doby jimi prošlo pět milionů a čtyři sta tisíc návštěvníků. Někteří se sem vrací každý rok. Unikátní koněpruské růžice a zajímavé krápníky se sem vydala pozorovat i naše redaktorka Lucie Zemanová, která si povídala přímo s vedoucím Správy Koněpruských jeskyň Alexandrem Komaškem.

Koněpruské jeskyně objevili dělníci v roce 1950 při odstřelu v Houbově lomu. V tu dobu ještě nebylo vůbec jasné, co s nimi bude, a proto si pracovníci s jejich výzdobou nelámali hlavu. Krápníky trhali a brali si je domů. Podle vedoucího Koněpruských jeskyň Alexandra Komaška tu tak jeskyně vůbec nemusely být.

Během prvního roku jeskyně navštívilo asi 70 tisíc návštěvníků a v dalším roce to bylo už o sto tisíc více. A dodnes sem každý rok zavítá okolo sta tisíc lidí. Jeskyně zůstaly zachované od doby svého vzniku, a to je podle Alexandra Kamaška dobře hlavně kvůli unikátním koněpruským růžicím. Kromě nich tu najdete i nespočet krápníků různých tvarů a velikostí.

V jeskyních se ale našly také kosti různých zvířat, lebka nosorožce a také kosti ženy, která tu zemřela asi před třinácti tisíci lety. K těmto objevům se vážou různé příhody. Podle Alexandra Komaška se tu ale vypráví jen jediný pravdivý příběh, a to o pasáčkovi, kterému se do jeskyň zatoulala jedna ovce. Tady potkal loupežníka, který mu dal peníze a pasáček mu za to slíbil, že nikomu nic neřekne. Ve vesnici ale společné tajemství prozradil a všichni obyvatelé se s ním hnali na kopec. Po jeskyni ale ani památky, a tak pasáčka zbili a peníze mu vzali. Z toho plyne ponaučení, že člověk by měl vždy držet slovo.

Až se tedy vydáte na hodinovou prohlídku do Koněpruských jeskyň, vzpomeňte si nejen na tento příběh, ale hlavně na to, jak jsou tamní útvary vzácné a návštěvu si náležitě vychutnejte.

autor: Lucie Zemanová
Spustit audio