Kořenářská klasika. Proč se vyplatí mít kmín v kuchyni vždy při ruce?

Kmín patří mezi koření, které se v našich domácnostech zabydlelo. Ve spoustě jídel je naprosto nepostradatelné - od pečiva, přes polévky, pečené maso, až po zelí nebo vařené brambory. Neméně zajímavé je i využití kmínu v lidovém léčitelství nebo kosmetice.

Kmín kořenný neboli luční (Carum carvi) je původně planě rostoucí a dnes pěstovaná dvouletá okoličnatá bylina. Pochází ze Středního Východu a pozůstatky kmínu se našly už v pyramidách v Egyptě i v nálezech z doby kamenné.

Rostlina patří do čeledi miříkovitých. V prvním roce dorůstá 30 a v druhém až 80 centimetrů. Svou stavbou a listy zprvu připomíná mrkev. Vysazuje se na podzim, dalším rokem vykvétá. Drobné bílé květy jsou uspořádány ve středně velkých složených okolících. Rostlina kvete v květnu až v červnu, zraje od července do srpna. Plodem je vejčitá, z boku stlačená, světlehnědá až tmavohnědá dvounažka. Je srpovitě zakřivená a na obou koncích zúžená. Díky vonným silicím má charakteristickou kořenitou vůni a chuť.

Kvetoucí kmín

Použití kmínu v kuchyni

Příjemné specifické aroma kmínu dodávají silice, kterých může být v nažkách obsaženo 5 až 7 procent. Dále kmín obsahuje bílkoviny, tuky, třísloviny nebo pryskyřice. Na jaře lze sbírat mladé lístky kmínu a přidávat je do polévek, pomazánek, salátů nebo k masu.

Suché nažky se používají celé i mleté. Koření se s nimi pečivo, zvláště chléb, ryby, pečená masa, polévky, houby, pomazánky a také zelí a brambory. Kmín se přidává do vody na vaření brambor vždy nejen kvůli chuti, ale především aby neutralizoval škodlivý solanin. Kmín se také používá k výrobě likérů a v domácích podmínkách si lze z koření vyrobit kmínovou pálenku.

Kmín v lidovém léčitelství

Kmín podporuje činnost střev a žaludku, napomáhá trávení a působí proti nadýmání. Kmínová silice působí výrazně dezinfekčně, přispívá k pročištění organismu a střevním parazitům. Ženám pomáhá také při menstruačních bolestech a chudokrevnosti.

Pstruh na kmíně

Šálek kmínového čaje dvakrát denně je vynikající pro kojící matky, protože zvyšuje tvorbu a kvalitu mateřského mléka a dítěti pomáhá proti nadýmání. Kmín můžeme použít také ke zlepšení činnosti ledvin, při nachlazení a na usnadnění vykašlávání. Malá dávka semen na konci kořeněného těžkého pokrmu osvěží dech a podpoří trávení. V lidovém použití se tradují kmínové ústní vody a pro osvěžení dechu pomůže i žvýkání malé dávky kmínu.

Kmínová polévka

Ingredience
  • 1,2 litru neslaného vývaru nebo vody
  • brambory 2 kusy
  • chléb 2 plátky
  • vejce 1 kus
  • pšeničná hladká mouka 40 gramů
  • olej 0,4 decilitru
  • petržel hladkolistá 1 lžíce (nasekaná)
  • sádlo 1 lžíce
  • kmín 1 lžička (drcený)
  • sůl

V hrnci rozehřejeme olej, přidáme drcený kmín, přisypeme hladkou mouku a za stálého míchání připravíme světle hnědou jíšku. Zalijeme ji vodou nebo neosoleným vývarem, dobře rozšleháme metlou a za občasného promíchání chvíli povaříme.

Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Přidáme je do hrnce s polévkou, osolíme a dále vaříme, dokud nejsou měkké.

Zatímco se polévka vaří, nakrájíme chléb na kostičky, vložíme je do pánve s rozehřátým sádlem a za stálého míchání je zvolna opečeme ze všech stran dozlatova.

Když brambory změknou, vmícháme do polévky rozšlehané vejce, které necháme srazit. Hotovou polévku rozdělíme do talířů, přidáme kostičky opečeného chleba, posypeme nasekanou petrželkou a ihned podáváme.

autor: čan