Kosatec

28. červen 2004

Tak dlouho jsem čekal s povídáním o kosatci na to, až tyto zajímavé květiny pokvetou, že jsem ten správný čas skoro promeškal. Kosatce neboli irisy touto dobou už odkvétají, ale další rok čekat nebudu. Kosatec je vytrvalá bylina s dlouhým oddenkem a mečovitými listy. Většina druhů kosatců má ráda mokrou půdu, některé však, jako například vzácný kosatec český, roste na skalách. Kosatce rostou volně v přírodě, pěstují se i na zahradách a možná je zajímavé, že sušený oddenek některých druhů obsahuje vonný éterický olej, který se používá do čajů proti kašli a také do zubních past. České pojmenování této rostliny pochází od slova kosa a souvisí s tvarem jejích listů; vypadají jako kosy.

Slovo kosa je pak staré indoevropské a souvisí s přídavným jménem kosý, šikmý, tedy vlastně seříznutý kosou. Také příslovcem úkosem patří do příbuzenstva. Když se na někoho podíváme úkosem, podíváme se na něj šikmo, náš pohled je jakoby seříznutý kosou. Zajímavější než české pojmenování této rostliny je její latinské jméno Iris. Existuje sice teorie, že tohle pojmenování vzniklo z řeckého ér, které znamená jaro, neboť kosatec neboli iris kvete na jaře, je to však teorie, která se obecně nepřijímá. Mnohem rozšířenější vysvětlení je, že tu jde o jméno řecké bohyně duhy Iris. To byla, na rozdíl od svých sester Harpyjí, krásná okřídlená dívka, která sloužila jako poselkyně bohů, jako vyřizovačka jejich vzkazů. Na rozdíl od boha Herma, který měl stejné řekněme povolání, Iris příkazy bohu neprováděla, jen je tlumočila. Podotkněme, že občas nevyřizovala úplně přesně, zvlášť když šlo o vzkazy od bohyň, na které žárlila. Bohyní duhy byla proto, že duha ji sloužila jako cesta mezi nebem a zemí. Pojmenování kosatců jménem bohyně duhy prý vzniklo z toho, že tato rostlina kvete všemi barvami duhy.

Michal Novotný

S barevností souvisejí i další pojmenování, v nichž se jméno řecké bohyně Iris objevuje. Oční duhovce se říká latinsky iris, protože duhovka má nejrůznější barvy. Prvek iridium pojmenoval anglický chemik S. Tennant po řecké bohyni, protože zjistil, že tento prvek tvoří množství různobarevných sloučenin. A abych téma úplně vyčerpal, musím říct, že také pojmenování čisticího prostředku Iron patří do příbuzenstva. Což ale nesouvisí s řeckou bohyni, nýbrž jen s tím, že se vyrábí z oddenků kosatců neboli irisů či irisek.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.