Kosma

12. listopad 2004

Na popud posluchačky Lenky Nagyové jsem předevčírem mluvil o významu a původu přídavného jména kosmatý a včera jsem z toho přešel na slovo kosmatice, které možná s výrazem kosmatý souvisí a možná nesouvisí. Také dnes budu povídat inspirován dotazem paní či slečny Lenky z Kladna. Dotknu se jmen Kosma a Kosmas, která svou podobou výrazy kosmatý a kosmatice připomínají.

Jméno Kosma známe především v souvislosti s Damiánem. Křesťané uctívají svaté Kosmu a Damiána. Byli to bratři, dvojčata, lékaři, kteří zdarma léčili nemocné, za svou křesťanskou víru byli v Sýrii umučeni. Neví se však, kdy přesně, někdy před pátým stoletím, od té doby se totiž jejich kult rozšířil. Můžeme se na ně podívat v Praze na Karlově mostě, sousoší, jehož jsou součástí, je na mostě první nebo poslední, podle toho odkud jdeme. Jméno svatého Kosmy s našimi slovy kosmatý a kosmatice nemá nic společného, Souvisí se řeckým slovem kosmos, které znamená nejen vesmír, ale také řád, věčnost a kromě toho také ozdoba a pochvala. Mimochodem z řeckého kosmos je rovněž náš běžný výraz kosmetika. Kosmetikou náš zjev dáváme do pořádku a zdobíme ho. Ale zpět ke Kosmovi. Tentokrát k tomu, kterého známe v podobě Kosmas a který byl slavným českým kronikářem. Jeho jméno má téměř určitě stejný původ jako jméno svatého Kosmy. Dobrava Moldanová však v knížce Naše příjmení, která nedávno vyšla v doplněném vydání, nevylučuje ani možnost, že příjmení Kosma, Kosmas, Kosmák, Kosman a Kosmatka by mohla souviset i přídavným jménem kosmatý ve významu vlasatý či chlupatý, ale možná také se staročeským koso, tedy šikmo. Jméno Kosma známe především v souvislosti s Damiánem. Křesťané uctívají svaté Kosmu a Damiána. Byli to bratři, dvojčata, lékaři, kteří zdarma léčili nemocné, za svou křesťanskou víru byli v Sýrii umučeni. Neví se však, kdy přesně, někdy před pátým stoletím, od té doby se totiž jejich kult rozšířil. Můžeme se na ně podívat v Praze na Karlově mostě, sousoší, jehož jsou součástí, je na mostě první nebo poslední, podle toho odkud jdeme. Jméno svatého Kosmy s našimi slovy kosmatý a kosmatice nemá nic společného, Souvisí se řeckým slovem kosmos, které znamená nejen vesmír, ale také řád, věčnost a kromě toho také ozdoba a pochvala. Mimochodem z řeckého kosmos je rovněž náš běžný výraz kosmetika. Kosmetikou náš zjev dáváme do pořádku a zdobíme ho. Ale zpět ke Kosmovi. Tentokrát k tomu, kterého známe v podobě Kosmas a který byl slavným českým kronikářem. Jeho jméno má téměř určitě stejný původ jako jméno svatého Kosmy. Dobrava Moldanová však v knížce Naše příjmení, která nedávno vyšla v doplněném vydání, nevylučuje ani možnost, že příjmení Kosma, Kosmas, Kosmák, Kosman a Kosmatka by mohla souviset i přídavným jménem kosmatý ve významu vlasatý či chlupatý, ale možná také se staročeským koso, tedy šikmo.

Michal Novotný

Čímž jsme se dostali znovu ke kose, k té, na kterou jsme už jednou narazili, když jsem říkal, že v češtině jsou dvě kosy. Jedna už zcela zapomenutá ve významu kštice, pramen vlasů a tedy příbuzná se slovem kosmatý a druhá jako pojmenování nástroje na sekání, například trávy. Ta asi nemá nic společného s kosmatostí, zato souvisí s přídavným jménem kosý. O čemž podrobněji v pondělí.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka