Kostnice v Sedleci je působivá. Z lidských ostatků jsou v ní vytvořeny různé dekorace a obrazce

12. září 2023

Pro někoho temné, ponuré a strašidelné místo, pro jiného připomínka toho, jak pomíjivý je lidský život – to jsou kostnice.

Zpravidla jde o podzemní kaple nebo katakomby, kde jsou tisíce kostí a lebek zemřelých. Největší evropská kostnice je v Paříži, ale ta nejpůsobivější je u nás, v Sedlci u Kutné Hory. Z lidských ostatků jsou v ní totiž vytvořeny různé dekorace a obrazce.

Zdejší hřbitov byl posvátný, protože na něm opat Haidenaich rozházel prsť ze Svaté země. Vzniklo tak nejstarší Svaté pole ve střední Evropě a pohřbený tu chtěl být každý.

Sedlecká Kostnice v Kutné Hoře

V 15. století ale hřbitov zrušili a vznikla otázka, kam ostatky uložit. Očištěné kosti putovaly do podzemní kaple přilehlého kostela a v 18. století se staly cenným materiálem pro architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichela. Sedlckou kostnici se rozhodl upravit v duchu barokní gotiky. Kosti a lebky 40 až 60 tisíc lidí dal seskládat do pyramid s korunami, z dalších ostatků vznikly obří dekorativní útvary, obrazce, svícny, štíty a lustry. V této podobě jsou ostatky dodneška a činí tak ze sedlecké kostnice jedinečné místo.

Sedlecká Kostnice v Kutné Hoře
Spustit audio