Koukol

3. červen 2005

Blíží se období, kterému komunističtí žvanilové říkávali boj o zrno, takže je docela aktuální povědět si něco o slovním spojení koukol mezi pšenicí. Je totiž zajímavé hned z několika důvodů. O koukolu se ve Slovníku spisovného jazyka českého říká, že je to štíhlá šedozelená bylina s červenofialovým květem, rostoucí hlavně v obilí jako plevel. Což už neplatí.

V současné době koukol polní, vědecky Agrostemma githago, díky čištění obilního osiva z našich polí vlastně vymizel, dnes se tato mimochodem dost hezká, původem středomořská rostlina v Česku vyskytuje jen občas a náhodně. Podstatná pro naše slovní spojení koukol mezi pšenicí je skutečnost, že koukol není nebo nebyl plevel jen tak obyčejný, koukol je rostlina jedovatá. Hlavně v semenech obsahuje koukol jedovaté saponiny, které se vstřebávají ze zažívacího ústrojí. Otravy se projevují sliněním, bolestí břicha, zvracením, průjmem, bolestí hlavy, neklidem, puls bývá slabý a rychlý, smrt přichází zástavou dechu, ale prognóza otrav je poměrně příznivá. V minulosti byly zaznamenány nejen četné otravy dobytka přimícháním semen do krmiva, ale i otravy lidí, například po požití chleba vyrobeného z mouky, do které byla semleta i semena koukolu. Takže význam slovního spojení koukol mezi pšenicí, tedy jak píše Slovník spisovného jazyka českého "špatní lidé mezi dobrými", vychází z toho, že koukol byla rostlina nejen obtížná, ale i nebezpečná. Naše slovní spojení, které se také někdy používá v podobě je třeba oddělit koukol od pšenice, eventuálně od zrna, pochází z Bible, z Matoušova evangelia. Úplně přesně řečeno: rčení o koukolu pocházejí z českého překladu Bible, v Bibli samotné se o koukolu vůbec nemluví. Což je v souvislosti s koukolem a pšenicí další zajímavost.

Michal Novotný

Abychom ji mohli probrat opravdu pořádně, necháme si ji na zítra, kdy bude víc času. Dnes jen pár slov o původu samotného slova koukol. Je příbuzné s ruským kolokol, což znamená zvon. Koukol má totiž zvonkovité květy. Obě slova vznikla z praslovanského onomatopoického, zvukomalebného základu. Kol-kol snad vyjadřuje pohyb zvonu a zvonkovitých květů.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.