KOZOROH

2. leden 2003

Těsně před Vánocemi, loni 22. prosince brzy ráno, nastal slunovrat a Slunce podle astrologů vstoupilo do znamení Kozoroha, v kterém setrvá a my všichni s ním do poslední třetiny ledna. Takže je důvod popovídat si o jazykovém zákulisí pojmenování souhvězdí zvaného Kozoroh nebo také Kozorožec, latinsky Capricornus.

Kozorožec na obloze je jedna z podob řeckého boha lesů, polí, stád a pastýřů, který se jmenoval Pán. Ano, to je ten Pán, který v lese vzbuzoval strach dodnes zvaný panický, jak jsem tady o tom už kdysi mluvil. Pán býval spojencem nejvyššího řeckého boha Dia v jeho boji o nadvládu nad světem s vlastním otcem Kronem, a když v téhle válce utíkal před stohlavým obrem Týfonem, vzal na sebe podobu kozoroha s rybím ocasem, aby se mu jednak dobře šplhalo po skalách a jednak dobře plavalo ve vodě. A v této poněkud kuriózní podobě je bůh Pán na obloze. Umístil ho tam ovšem samotný nejvyšší bůh Zeus, za pomoc, kterou mu Pán poskytl. A umístil ho promyšleně právě na toto místo ve zvířetníku, na místo slunovratu, protože v době, kdy Slunce vstoupí do znamení Kozoroha, začne jakoby stoupat, podobně jako stoupá kozorožec po skálách.

Michal Novotný

Méně rozšířená je teorie, podle níž souhvězdí Kozoroh nemá s bohem Pánem nic společného. Podle ní jde o legendární kozu Amaltheu, která v době, kdy Zeus co kojenec musel být schovaný před řáděním svého otce, pozdějšího nejvyššího řeckého boha odkojila. Ale zůstaňme u toho, že Kozoroh je bůh Pán. Už proto, že koza Amalthea prokazatelně na nebeské obloze je pod svým jménem jinak, a to dokonce ve třech podobách. Jmenuje se tak pátý Jupiterův měsíc, také 113. planetka a Amalathea je i jiné jméno nejjasnější hvězdy souhvězdí Vozka, které se častěji říká Capella čili česky Kozička.

Podoba, v níž se Kozoroh vyskytuje na obloze je kuriózní, neskutečná, napůl koza, napůl ryba, a to by nás mohlo vést k domněnce, že kozorožci se vyskytují jen v bájích, legendách a mýtech. Není to tak, kozorožec horský, latinsky Capra ibex, je existující živočich, který se vyskytuje například v Alpách. Je to s naší domácí kozou příbuzný sudokopytník, váží až 100 kg, je až metr dlouhý a jeho rýhované rohy jsou těžké až 15 kilogramů. Rybí ocas jako Kozoroh na obloze ovšem nemá. Vysílá se

ve čtvrtek 2.1.03

(připomínky a názory na tento příspěvek zasílejte e-mailem na adresu mnovotny@rp.cro.cz)

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.