Královodvorští školáci absolvovali netradiční přednášku

12. květen 2009

Vzorky drog a fotografie narkomanů si mohli prohlédnout žáci Základní školy Počaply v Králově Dvoře na Berounsku. V rámci speciální přednášky je navštívili berounští policisté, kteří si s nimi povídali nejen o drogách, ale i jiných závislostech. Ve škole nechyběla naše redaktorka Lucie Zemanová...

Na besedě s berounskými policisty se sešli žáci osmé a deváté třídy. Ti, co čekali nudnou přednášku, byli ale překvapení. Kromě úvodního slova, které patřilo pouze policii, byla totiž přednáška hlavně o nich, o jejich znalostech, domněnkách, ale také o osobních zkušenostech s drogami. Povídání probíhalo bez kantora. Jen tak se totiž podle tiskové mluvčí berounské policie Marcely Pučelíkové žáci úplně otevřou a podělí o své zkušenosti.

Beseda ale nebyla jen o mluvení, ale i o praktických ukázkách. Policie si proto přivezla speciální kufřík se vzorky drog, ale také řadu fotografií. Na nich byli zachyceni narkomani se zničenými žílami, ale i jejich byty, které podle policie neuvěřitelně zapáchají. Někteří z žáků nechtěli snímky pro jistotu ani vidět. Třetina přítomných se ale s drogami setkala na vlastní kůži. Mezi nimi i patnáctiletá Zuzana, která nějakou dobu kouřila marihuanu, a to kvůli bývalému příteli. Ten byl podle jejích slov natolik závislí, že k užívání drogy nutil i Zuzanu. Ta absolvovala i léčení a slíbila si, že se už drogy nedotkne.

Podle ředitele základní školy Vladislava Krabce jsou drogy problémem celé společnosti a akce tohoto typu rozhodně mají svůj význam. On sám si každý rok dělá na škole anonymní test mezi žáky osmých a devátých tříd, ze kterého vyplývá, že stálým problémem jsou cigarety a alkohol. S marihuanou má teď zkušenost asi 30 procent žáků.

Policisté hodlají v podobných akcích i nadále pokračovat a apelovat tak na žáky v souvislosti s drogovou problematikou.

autor: Lucie Zemanová
Spustit audio