Krásné dívky, udatní rytíři a šermířské souboje. Na hradě Křivoklát uspořádali další ročník Křivoklání

1. říjen 2023

Šermíři ze skupiny Merlet patří mezi světovou špičku. Na hradech a zámcích vystupují jen výjimečně, věnují se hlavně natáčení filmů. Věrní zůstávají ale hradu Křivoklát, kde tento víkend uspořádali už 27. ročník Křivoklání.

Rytířské souboje, středověká hudba a stánky plné klobás, pečeného masa, staročeských placek, koláčů a medoviny – to jsou hlavní lákadla letošního ročníku Křivoklání. Nevšední zážitky pro návštěvníky přichystala skupina historického šermu Merlet, která má za sebou více než 100 filmů.

Křivoklání 2023

Profesionální šermíři nedaleko Křivoklátu právě připravovali davové scény do filmu Kolo času, a tak na Křivoklát přijeli rovnou z natáčení. Během roku tráví hodně času mimo domov, kdy cestují spolu s filmovými štáby, Křivoklání je tak akcí nejen pro návštěvníky, ale také přiležitost potkat se s kolegy, na které během roku není čas.

Šermíři umí údery přesné na milimetr

Šermíři ze skupiny Merlet ve filmech podávají neuvěřitelné výkony. Často také sami vymýšlejí choreografie bojů pro davové scény. Při některých bojových ukázkách na nádvoří hradu tuhne v žilách krev.

Křivoklání 2023

„V Praze - Letňanech máme svoje haly. Máme tam největší filmovou zbrojnici v Evropě a v druhé budově jsou tělocvičny,“ vysvětluje produkční skupiny Merlet Hana Michalová. „To co tady vidíte, tak je za tím obrovská dřina. Ty chlapi trénují každý den, aby to vypadalo takhle. Pak ty údery jsou přesné na milimetr, protože když se netrefí, tak se prostě zabijou.“

Letos mohli návštěvníci sledovat nejen středověký turnaj a šermířské souboje, ale také ukázky výcviku filmových koní a dravců. Co je pro koně u filmu nejtěžší? V reportáži Báry Kvapilové vám to prozradí chovatelka Johana Spáčilová.

Spustit audio