Krize v čáslavské nemocnici. Odcházejí lékaři i sestry, město hledá s pomocí externí agentury řešení

10. srpen 2021

Nemocnice v Čáslavi nepřijímá pacienty od rychlé záchranné služby. Hrozí dokonce, že bude muset uzavřít internu. Za vším jsou špatné vztahy mezi zdravotníky a množství podaných výpovědí lékařů i sester. Vedení města ale možná našlo řešení situace.

Čáslavskou nemocnici dlouhodobě trápí mezilidské vztahy v pracovním kolektivu. Situace došla tak daleko, že zhruba desítka lékařů a sester odešla pracovat jinam. Pokud neodvolají svou výpověď další lékaři, kteří ji před časem podali, znamenalo by to omezení lékařské péče, nebo i uzavření některých oddělení. V pondělí večer kvůli tomu mimořádně zasedali čáslavští zastupitelé.

„Je omezen provoz, protože na chirurgii počet lékařů není vysoký a pokud by odešli i z interny všichni, kteří dali výpověď, to by vedlo i k omezení lůžkové péče,“ potvrzuje nezávislý starosta Čáslavi Vlastislav Málek.

Město si proto najalo externí agenturu, která má situaci řešit. Zástupci agentury plánují mluvit s každým zaměstnancem nemocnice, zjišťovat jejich názory a potřeby. Zároveň musí ve spolupráci s městem sehnat nové kvalifikované lékaře a sestra a hlavně vybrat nového ředitele.

autoři: Josef Podolák , Von
Spustit audio