Kutná Hora ožila pouťovým veselím

4. duben 2010

Kutnohorské předměstí Sedlec připomíná jeden velký lunapark. Pokud patříte mezi příznivce rušného pouťového veselí, tak by váš velikonoční výlet měl mít právě v tomto středočeském městě svůj cíl. Sedlecká velikonoční pouť patří totiž mezi největší akce svého druhu u nás a každoročně láká davy návštěvníků z různých koutů republiky. Chybět nemohl ani náš kutnohorský zpravodaj Michal Trnka...

Tradiční houpačky, kolotoče, ale i moderní adrenalinové atrakce, které se s vámi točí sem a tam. Nic z toho na kutnohorském předměstí Sedlec nechybí. S novinkou letošní sezóny dorazil například Jan Vocásek. Provozuje řetízkový kolotoč, který se ale od tradičního řetízáku liší. Atrakce vás nejdřív vyveze zhruba do čtyřiceti metrové výšky a teprve pak se začne točit kolem dokola.

Sedlecká pouť je vždy tím pravým signálem Velikonoc a symbolem jara. Tradice této akce přitom sahá až do třináctého století. Tehdy ale měla oslava jara jinou podobu spjatou se sedleckým klášterem. Šlo totiž o zbožné putování poutníků ze širokého okolí k Božímu hrobu.

Na své si díky stánkovým prodejcům přijdou také milovníci různého pouťového zboží. Takové pouťové srdce stále určitě potěší.
Čas navštívit druhou největší pouť u nás, hned po slavné pražské Matějské, máte v Kutné Hoře až do pondělních večerních hodin.

autor: Michal Trnka
Spustit audio