Kutná Hora plná Japonců

5. leden 2005

Zájem o památky v Kutné Hoře, jejíž historické jádro bylo před deseti lety zapsáno na seznam kulturního dědictví UNESCO, loni vzrostl v průměru o 12 procent, dnes řekla vedoucí společnosti Průvodcovská služba Kutná Hora Ivana Vopálková.

Nárůst počtu návštěvníků hlásí téměř všechny pamětihodnosti. K dispozici zatím ale nejsou údaje o počtu lidí, kteří si prohlédli chrám svaté Barbory. Například bývalou středověkou mincovnu Vlašský dvůr si loni prohlédlo asi 75 500 turistů, což bylo téměř o 7800 lidí více než v roce 2003. Unikátní kapli Božího těla navštívilo téměř 2700 lidí, tedy o 250 osob více. Vzrostl také zájem o okružní prohlídky města. Návštěvnost klesla jen v kostele sv. Jana Nepomuckého, a to zhruba o 220 osob na 9500 lidí. "S celým rokem 2004 jsme byli velmi spokojeni," dodala Vopálková. Růst návštěvnosti přičítá větší popularizaci Kutné Hory prostřednictvím České centrály cestovního ruchu, která město zařadila mezi fakultativní cíle, jež propaguje prostřednictvím svých zahraničních zastoupení.

Fenoménem sezony byli podle Vopálkové nesporně návštěvníci z Japonska. "Nikdy předtím nebylo v Kutné Hoře tolik Japonců jako loni," dodala. Je to podle ní i výsledek bližší spolupráce s agenturou, která organizuje asi 70 procent zájezdů japonských turistů do Evropy. Obecně lze ale podle ní říct, že do ČR přijíždělo z jihovýchodní Asie více turistů. Možná k tomu přispělo i otevření přímé letecké linky Praha - Soul, dodala.

Spustit audio