Kutná Hora už má budovy pro svou vysokou školu

29. listopad 2004

Nová veřejná Vysoká škola Jiřího z Poděbrad, jejíž otevření podporuje Středočeský kraj, by jedno z pracovišť měla mít v Kutné Hoře. Kutnohorská radnice už pro ni vybrala objekty bývalé zvláštní školy a cukrovaru.

Náklady na jejich přestavbu jsou odhadovány na téměř 200 milionů korun, řekl dnes místostarosta Václav Vančura. V uvolněné budově zvláštní školy by mělo vzniknout administrativní centrum a část učeben. Její přestavba bude stát asi 60 milionů korun. Bývalý cukrovar v Čáslavské ulici by se mohl přeměnit na vysokoškolskou kolej; náklady na její vybudování se ale šplhají k 137 milionům korun. "Celé by se to mělo platit z evropských fondů a ze státního a krajského rozpočtu. Městská rada schválila příspěvek maximálně do deseti procent nákladů," dodal Vančura. Realizace projektu je podle něj závislá na získání peněz.

Vedení kraje se snaží rozšířit možnosti vysokoškolského studia v regionu. Veřejná vysoká škola Jiřího z Poděbrad by měla sídlit v Poděbradech a další tři pracoviště by měla mít v Čáslavi, Kutné Hoře a Mladé Boleslavi. Jejím zřizovatelem nebude kraj. Na projektu vysoké školy se ve spolupráci s krajem podílejí Hotelová škola a Vyšší odborná škola hotelnictví a turismu v Poděbradech, Vyšší odborná škola, Střední průmyslová škola a Obchodní akademie v Čáslavi, Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola v Kutné Hoře a Obchodní akademie a Vyšší odborná škola ekonomická v Mladé Boleslavi. Budoucí škola by měla nabízet sedm oborů. V Poděbradech to bude management hotelnictví a gastronomie a management cestovního ruchu a lázeňství, v Čáslavi metrologie a řízení jakosti a údržba a servis techniky, v Kutné Hoře automatizační systémy a v Mladé Boleslavi ekonomika obchodního podnikání a finanční řízení.

Spustit audio