Kutnohorská knihovna získá díky přestavbě bývalé školy přednáškový sál i kavárnu. Hotovo by mělo být příští rok

3. březen 2020

Až polovina knihoven v Česku řeší podle Knihovnického institutu problémy s nedostatkem místa. Příkladem je i knihovna v Kutné Hoře, která sídlí v nevyhovujících prostorách v centru města. Příští rok by se to ale mělo změnit. Přestěhuje se totiž do bývalé Komenského školy Na Náměti. Přestavba začala právě dnes.

Ze zhruba osmdesáti tisíc knížek se do veřejně přístupných regálů ve stávající kutnohorské knihovně vejde jen asi třetina. Ostatní musí knihovnice vozit do skladů, říká ředitelka knihovny Gabriela Jarkulišová.

Vizualizace nové knihovny v Kutné Hoře

Do nové knihovny by se už všechny knížky měly pohodlně vejít. Ve srovnání s budovou v centru by totiž prostory měly být asi šestkrát větší. Přestavba bývalé školy na knihovnu vyřeší i dlouhodobý problém s chybějícím přednáškovým sálem. Dělníci ho vybudují z někdejší školní tělocvičny.

Vizualizace nové knihovny v Kutné Hoře

Součástí nové knihovny má být i například kavárna nebo venkovní čítárna. Projekt počítá taky s parkovištěm. Práce by měly vyjít přibližně na 140 milionů korun, většinu z toho pokryje dotace. Knihovna by chtěla nové prostory otevřít pro čtenáře příští rok v říjnu.

Vizualizace nové knihovny v Kutné Hoře
autor: Michal Trnka
Spustit audio