Kutnohorská porodnice zavírá

13. leden 2005

Městská nemocnice v Kutné Hoře bude muset zavřít porodnici a novorozenecké oddělení. Počet porodů v ní je totiž nízký. Loni zde přišlo na svět 222 dětí, podle kraje je ale pro provoz nemocnic rentabilních nejméně 650 porodů ročně. Novinářům to dnes řekl starosta Ivo Šalátek.

Z dětí, které se loni v nemocnici narodily, mělo bydliště v Kutné Hoře jen 88, ostatní pocházely z okolních obcí. V přepočtu na vynaložené náklady tak na jednoho novorozence město přispělo 120.000 korunami, což je podle starosty neudržitelné. V polovině příštího roku se uskuteční nové výběrové řízení na poskytování zdravotních služeb a šance kutnohorské nemocnice získat opět smlouvu na provoz porodnice jsou mizivé. Nezmění to ani její plánovaný pronájem nebo případná přeměna z příspěvkové organizace na obchodní společnost. I v těchto případech by provozovatel musel absolvovat nové výběrové řízení zdravotní pojišťovny, upozornil starosta. O osudu nemocnice chtějí radní rozhodnout co nejdříve. "Chceme učinit takové kroky, které by spěly k ozdravění nemocnice a k jejímu přechodu z příspěvkové organizace na obchodní společnost," konstatoval starosta. Zdravotnické zařízení se už delší dobu potýká s ekonomickými problémy a město musí jeho provoz dotovat. Jedním z vážných zájemců o kutnohorskou nemocnici je společnost Mediterra. Doporučila ji odborná komise, která hodnotila nabídky zájemců o pronájem tohoto zdravotnického zařízení. Od vstupu soukromníka do nemocnice si město slibuje, že by mohl dosáhnout výhod při jednáních s dodavateli léků, materiálů a energií. Mohl by rozšířit nabídku lékařských služeb, a především by měl zredukovat náklady vytvářející ztrátu.

Kutnohorská nemocnice se v posledních letech dostala do problémů a její kumulovaná ztráta loni dosáhla 68 milionů korun. Radnice v ní proto zavedla takzvané krizové řízení. Na provoz, částečné oddlužení a nový informační systém zdravotnického zařízení tehdy poskytla dotaci téměř 40 milionů korun.

Spustit audio