Kutnohorskou úpravnu pitné vody čeká modernizace za více než 100 milionů korun

23. říjen 2014

Nejen do kutnohorských domácností by měla už brzy téct kvalitnější pitná voda. Tamní úpravnu U svaté Trojice totiž čeká modernizace za více než sto milionů korun. Vodohospodáři a představitelé firem, které mají obří zakázku na starost, rekonstrukci slavnostně zahájili dnes dopoledne.

Kutnohorská úpravna vody potřebuje modernizaci zejména kvůli zvýšeným nárokům na kvalitu.

Do přivaděče se dostává voda z přehrady u Malešova. Její kvalita kolísá hlavně při povodních, ale také v období sucha nebo při dlouhotrvajících horkých letních dnech. Proto se na úpravu vody dbá stále víc.

Od poslední větší modernizace úpravny U svaté Trojice ovšem uplynulo už 20 let. Teď by se konečně měla dočkat těch nejmodernějších technologií.

Úpravna vody zásobuje Kutnou Horu, Čáslav i přilehlé obce. Přivaděčem se dostává do Uhlířských Janovic a Sázavy a do několika dalších vesnic po trase. Samostatným potrubím je napojená i část sousedního Kolína.

Celkové náklady na modernizaci převyšují 103 milionů korun. Větší část této sumy pokryje evropská dotace a příspěvek Státního fondu životního prostředí. Přes 30 milionů korun zaplatí také investor, tedy Vodohospodářská společnost Kutná Hora.

autoři: Michal Trnka , duch
Spustit audio