Kutnohorští gymnazisté tráví poslední dny před prázdninami u piana, na zahradě nebo v Londýně

23. červen 2015

Poslední týden školy není pro učitele jednoduchý. Musí přichystat vysvědčení a zároveň žákům a studentům nabídnout pokud možno poutavý program. Kutnohorské gymnázium Jiřího Ortena proto už deset let sází na takzvaný Týden za školou. S akcí spojující zábavu, poučení, ale i pobyt v přírodě, kantoři u většiny studentů bodují.

Místo ve školních lavicích sedí dvojice gymnazistů u piana a společně s dalšími spolužáky nacvičují nový školní muzikál. Patří totiž ke skupině, která si z tvůrčích dílen projektu Týdne za školou vybrali tu, která je zaměřena na umění. Zpěv a hudba ale nejsou pro každého.

Budova gymnázia Jiřího Ortena je teď poloprázdná. Spousta dětí dala totiž přednost pobytu v přírodě, nebo poznávání okolních zemí. Jak ale říká ředitel školy Vladislav Slavíček, studenti rozhodně neodjeli na klasické školní výlety.

„Výlet do Londýna není rozhodně jen výlet, ale i poznávání anglické metropole, které pak využijí v maturitních otázkách,“ vysvětluje ředitel.

Na seznamu školních tvůrčích dílen je třeba putování šumavskými hvozdy, projekt zaměřený na mezilidské vztahy, hrátky s geometrií, týden s fyzikou a chemií nebo třeba úprava školní zahrady.

Studenti připravují místo pro nové stromy

„Dílny jsou rozepsány tak, že se do nich mohou přihlásit věkově rozdílní studenti, takže poznají trochu jiné kolektivy a nejen kolektiv své třídy, poznají se navzájem. Myslím, že to přispívá k celkové sounáležitosti,“ doplňuje Slavíček.

Spokojení jsou i studenti. Veronika ze sekundy a Lucka z primy vyplely okolí jezírka a vyčistili altánek. Tvrdí, že jsou spokojenější než v lavici. „Alespoň se na ty rostliny můžeme podívat a nevidíme je jen na obrázku,“ dodala Veronika.

Na Týden za školou naváže na kutnohorském gymnáziu páteční předávání vysvědčení. Příští pondělí a úterý už mají studenti ředitelské volno a budou si moc užít o něco delší prázdniny.

autor: Michal Trnka
Spustit audio